Studentica savjetuje: Kako najlakše naučiti knjigu za ispit od 2000 stranica

Kako najlakše naučiti knjigu za ispit od 2000 stranica?


teenager student hand writing lecture note book
Foto: Envato

Od mora raznih metoda za učenje koje možemo pronaći na internetu, studentica prava otkriva koja njoj pomaže za pamćenje velike količine informacija.

Svima se to dogodilo barem jednom: morate početi spremati vrlo težak ispit, a literature ima toliko da vam se čini da je nikada nećete ni pročitati, a kamoli naučiti.

No, studenti se moraju uhvatiti u koštac s nepreglednim skriptama, knjigama, literaturom, sve organizovati i krenuti na učenje. Postoji nebrojeno mnogo metoda o tome kako učiti, kako je najlakše, kako je najbrže i slično.

Urednici portala Moj Faks nedavno su razgovarali sa studenticom četvrte godine Pravnog fakulteta, Tihanom, koja je otkrila kako najbolje učiti za ispite na kojima morate upamtiti puno informacija odjednom.

„Savjet o kvalitetnom učenju ‘iskače’ od drugih“

– Mislim da tako nešto može pomoći i studentima drugih fakulteta koji su isti kao pravo, barem po principu učenja, u smislu da treba zapamtiti puno činjenica, što je na primjer medicina, kaže studentica.

Među najkorisnijim odgovorima koje je izdvojio njihov sagovornik Vito Slišković, bio je onaj od njegove kolegice Tihane.

– Definitivno najbolji savjet je kako kvalitetno učiti, pa hvala Tihani što je odvojila vrijeme i to mi objasnila. Taj savjet mi je jako koristan obzirom da predmeti imaju 400 ili 500 stranica, a na trećoj godini je građansko pravo sa 2500 stranica, pa zbog toga savjet o kvalitetnom učenju ‘iskače’ od svih drugih iako su ostali bili konstruktivni, pojasnio je.

Nakon razgovora sa Tihanom, za istoimeni portal otkrila je svoje metode učenja koje u nastavku prenosimo u cjelosti.

Metoda brzog čitanja

– Ono što je meni pomoglo u učenju je metoda brzog čitanja za koju sam čula posve slučajno, prije par godina, ne mogu se tačno sjetiti gdje, ali priznajem kako sam u početku bila sumnjičava. Dugo nisam željela istraživati. No, onda sam rekla sama sebi: ‘Ok, ništa me ne košta malo istražiti o tome’, rekla je studentica.

– Da, kolega s fakulteta pitao me za mišljenje pa sam mu objasnila kako učim. Svjesna sam da svako od nas ima neku svoju metodu koja ne mora nužno biti učinkovita kod svih, međutim meni je brzo čitanje dosta pomoglo. Dosta sam o brzom čitanju saznala na internetu, pojašnjava studentica kako je otkrila ovu metodu.
– Radi se o tome da ne treba izgovarati tekst onog što čitamo, ni u sebi, nego, kako bih vam rekla, pogledom po njemu prelaziti. Bilo bi dobro obuhvatiti odjednom što je moguće više riječi. Naravno, tu je potrebna odlična koncentracija, a dobra je vijest da i za nju postoje korisne vježbe, nastavlja pojašnjavati.

Uvijek koristi takav način učenja

– Meni su pomogle ‘Schulte tablice’ koje se također mogu naći na internetu, daje studentica primjer.

Schulteova tablica je mreža s nasumično raspoređenim brojevima ili slovima koja se koristi za razvoj brzog čitanja, razvoj perifernog vida, pažnje i vizualne percepcije.

– U posljednje vrijeme uvijek koristim takav način učenja, a prije sam podcrtavala, radila bilješke, čitala na glas, ali eto, kod mene se ovo pokazalo kao najbolja od metoda koje sam probala. Mislim da je, bez obzira na metodu učenja, uvijek potrebno početi pripremati ispit na vrijeme, savjetuje studentica.

Uz to, Tihana daje savjete i ostalim studentima kako da svoje ispite polože čim lakše.

– Također bih savjetovala ići na kolokvije ako je moguće, što više na predavanja, vannastavne aktivnosti… Na taj se način također može dosta saznati o struci koju studiramo, ali i sklopiti poznanstva i prijateljstva, kaže za kraj.