Sa Coolinarike danas smo za vas izdvojili jedan recept kojeg su naprosto svi zavoljeli. Za ovaj neodoljiv kolač “čudo od čokolade” potrebno je svega nekoliko sastojaka, a priprema je veoma jednostavna.
Za koru, od sastojaka vam je potrebno:
- 4 jaja
- 10 dkg šećera
- 20 dkg margarina
- 10 dkg čokolade za kuhanje
- 4 kašike brašna
- 1 prašak za pecivo
Priprema biskvita
Žutanjke i šećer umutiti, dodati istopljeni margarin i čokoladu, brašno pomiješano sa praškom za pecivo i na kraju snijeg od bijelanjaka (bijelanjke umiješati polagano, ne mikserom). Peći (u tepsiji cca 20x35cm) na 180°C oko 20 min. Provjeriti čačkalicom da li je pečeno.
Za kremu vam je potrebno:
- 0,5 l slatkog vrhnja
- 20 dkg čokolade za kuhanje
- 1 kašike šećera
Priprema kreme
Slatko vrhnje, čokoladu i šećer zagrijati na laganoj vatri (miješajući polagano) dok ne provri.
Pečeni biskvit izbockati viljuškom na nekoliko mjesta i dok je još topao preliti sa toplom kremom. Krema je dosta rijetka, ali je ne treba dodatno miksati ili bilo šta dodavati jer će se nakon nekoliko sati u frižideru stisnuti. Kolač ohladiti prvo na sobnoj temperaturi, a onda staviti u frižider da se dobro ohladi.
Kolač možete servirati u kombinaciji sa nekim voćem, narandžama ili bananama koje će dati osvježenje ovoj poslastici.