Studentica s “teškog” fakulteta se osjeća poniženo jer joj se udvara student s “najlakšeg fakulteta”

Studentica dobila oštre kritike nakon postavljanja statusa na društvenu mrežu.


Foto: Envato
Foto: Envato

Ljudi koji su u potrazi za svojim potencijalnim ljubavnim partnerima, traže ih na raznim mjestima: pomoću “dating” aplikacija, u parku, na hodnicima fakulteta, u klubovima i na tulumima. No, bez obzira gdje ih tražili, svako ima postavljene određene kriterije kakav bi trebao biti njegov ili njen budući partner.

Ljubav kada se pojavi u nečijem životu, ne pita o godinama, vjeri, rodu, spolu, a kamoli o nečijem obrazovanju ili porijeklu. Svako ima različite kriterije po kojima može odabrati svog partnera, no jedna studentica tvrdi da se osjeća poniženo jer ona završila “teži” fakultet od dečka koji joj se udvara, a koji je, prema njoj, završio “najlakši” fakultet.

Iako često slušamo o tome da su neki fakulteti teži od drugih, nije svakodnevno da se po težini fakulteta biraju i partneri.

Studirala sam najteži fakultet. Udvara mi se lik koji je studirao najlakši. Osjećam se poniženo, piše anonimna studentica na popularnoj stranici Ispovesti.

Naravno, njena je objava izazvala burne reakcije čitatelja, prenosi dnevnik.hr.

S takvim razmišljanjem nećeš daleko.

Smeta vam kad netko nije obrazovan, smeta vam kad jest. Smeta vam kada je nezaposlen, smeta vam kada radi kao konobar, piše komentator.

Ima stvari koje se ne uče na fakultetu, kratko komentira još neko.

Je li te sram napisati ovu ispovijest? Džaba tebi fakultet, upiši tečaj kulturnog ponašanja i poradi na svom ograničenom razmišljanju, piše joj jedan od komentatora.

A neka ti se barem neko udvara, proći će i to. Je li lijep? Dobar? Pametan? Vrijedan? Iz kakve je porodice? Duhovit? Sve je to vrlo bitno, piše neko ostale karakteristike po kojima je realnije birati potencijalne partnere.

Studirala je najteži fakultet, ali očigledno nije shvatila neke stvari u životu. Pa ti onda lijepo okači diplomu na zid, s takvim razmišljanjem ti neće puno pomoći, piše joj još neko.

Uz njih, javila se još jedna komentatorica koja je obrnula uloge udvaranja.

Ja bih se osjećala poniženo da se udvaram nekoj ‘kretenki’ kojoj je poniženje što se dečko uopće trudio završiti fakultet. Djevojko, spusti se na zemlju. Ti ako si sposobna, onda si pronađi nekog Teslu. Kakvih budala ima, majko mila, strašno. Evo, neka dođe meni se udvarati, ‘oprošteno’ u je za fakultet samo neka je fin i dobar dečko, piše komentatorica.

K vragu više i s tim laki i teški fakulteti, piše neko ljutito.

Imam završen fakultet, a suprug samo osnovnu školu. Ne zato što nije inteligentan, nego je odrastao u takvim okolnostima. U većini životnih situacija reagira i postupi pametnije nego što bih to ja. To što neko ima završen fakultet ili uopće studira, nije odraz nečije inteligencije. Tako da ti si poniženje sama za sebe tako površna i ograničena, pišu joj komentatori.

Valjda je bitno koliko dobro radiš svoj posao, a ne koje si struke. Šta ti vrijedi ETF, a pritom si glup i nemaš talenta za to. Doslovno ćeš cijeli život raditi nešto što ti ne ide, a vjerovatno nećeš ni proći na konkursima za neke dobre poslove. Gledat ćeš kako tvoj kolega, talentirani grafički dizajner s lakog i neperspektivnog fakulteta uživa u svom poslu za kojeg je rođen, a pritom zarađuje više para od tebe, pišu joj komentatori, a većina joj je i savjetovala da se više ne javlja studentu i da ga prestane zavlačiti.