Studenti u šoku zbog rasta cijena smještaja: Sedam kvadrata sobička za 300 KM?

Cijene najma privatnog smještaja nikad nisu bile više.


Foto: Envato
Foto: Envato

Cijene najma stanova u Hrvatskoj sve su više, toliko da nekim studentima opcija unajmljivanja privatnog smještaja postaje nedostižna. U susjednoj Srbiji nije ništa drugačije, a s obzirom na niži standard od ovdašnjeg, tamošnji mladi još su u većim problemima.

Advertisements

Nije velika razlika ni sa stanovima u Bosni i Hercegovini gdje su cijene najma također u porastu.

Neki ipak oglasi graniče s apsurdom, kao jedan o kojemu su pisali svi tamošnji mediji. Naime, na društvenim mrežama pojavio se oglas stanodavca koji sobu od sedam kvadrata, namijenjenu studentima, nudi za čak 150 eura. Suvišno je napominjati da je oglas izazvao oštru osudu javnosti i zgražanje masa, kao i pozornost tamošnjih medija.

Oni koji ne žele žive u stanu s nepoznatim ljudima (cimerima) i planiraju unajmiti garsonjeru morat će izdvojiti i više novca jer bez 200 eura gotovo da ne možete pronaći nikakav stan u Beogradu.

Najjeftinije će proći oni koji su spremni stanovati na dalekoj periferiji, gdje se manji stan još uvijek nude za oko 150 eura plus režije. Ništa bolja situacija nije ni u Novom Sadu, gdje se cijene garsonijere kreću od 150 do 300 eura, dok će nešto jeftinije proći studenti koji nekretnine iznajmljuju u Nišu.

Cijene nikad više, ponuda nikad manja

Studentica Ana M. već godinama iznajmljuje stanove u Beogradu, ali, kako kaže, ovako visoke cijene i malu ponudu kao u posljednjih mjesec dana nikad nije vidjela.

Advertisements

Cijene rastu iz sedmice u sedmicu, a ponuda nikad nije bila manja, tvrdi.

Prvo sam sama po oglasima tražila stan, ali kada su mi za 250 eura ponudili nekadašnju mjenjačnicu preuređenu u garsonijeru, kao i šupu u kojoj je WC u ormaru, odustala sam i otišla u agenciju po pomoć. Ali ni tamo nisam imala više sreće. Već 15 dana nude mi stanove koji su daleko iznad mojih mogućnosti. Recimo, lijepo sređenu garsonjeru u centru koja košta 300 eura plus režije. Čula sam da je situacija takva jer je malo stanova na tržištu, a i dosta stranaca uzima stanove, pa su vlasnici drastično podigli cijene. Sramota je i da vidite šta se sve iznajmljuju, kakvu starudiju nude, i to za ogromne pare, kaže ona.

Milić Đ., agent za nekretnine, kaže da su zbog velike potražnje stanova za najam cijene dostigle značajan rast, pa studenti dolaze do raznih ideja kako bi prošli što povoljnije.

Nekadašnji trend iznajmljivanja soba se vratio. Poslije mnogo godina trenutno je veoma popularno da nekoliko studenata iznajmi jedan stan, pa se podijele po sobama. Razlog za to su, svakako, visoke cijene najma. Studenti iz unutrašnjosti stanove uglavnom traže blizu fakulteta ili studentskih domova. Stanodavci, naravno, koriste priliku da zarade, pa cijene divljaju, objašnjava on, piše Mojfaks.

Savjet studentima: Ne gledajte najpopularnije lokacije

On dodaje da je činjenica da nedostaje kvalitetnih nekretnina za najam na tržištu, što također utječe na cijene.

One najtraženije lokacije u glavnome gradu su skuplje nego ikada do sada. Moj savjet studentima je da budu strpljivi i da u potrazi za stanom ne gledaju one najpopularnije lokacije, kaže agent.