Studenti Univerziteta u Banjoj Luci takmičit će se u esportu

Univerzitet u Banjoj Luci je prepoznao značaj esporta, sastavnog dijela gejming industrije kao najbrže rastuće industrije današnjice.


UNIBL

Studenti Univerziteta u Banjoj Luci, okupljeni oko prve univerzitetske lige, igrajući igru ,,League of Legends’’ ovog proljeća moći će da se takmiče u esportu.

Naime, kompanija „Tiltproof“ i Univerzitet u Banjoj Luci, u saradnji sa IT kompanijom „Klika.ba“ organizuju prvu univerzitetsku esport ligu u ovoj igri. Kako je najavljeno, univerzitetska liga će biti sastavljena od studenata fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci (maksimalno 10 fakulteta). Timove, koji su sastavljeni od pet igrača, kreiraće sami predstavnici, a iskustvo u gejmingu svakako će biti presudno pri kreiranju timova. Takmičari u esportu svoje snage će odmjeriti tokom aprila, kada će biti poznat i prvi pobjednički tim u ovom takmičenju.

 – Univerzitet u Banjoj Luci je prepoznao značaj esporta, sastavnog dijela gejming industrije kao najbrže rastuće industrije današnjice, kao potencijal za dalji razvoj i osavremenjivanje pristupa i rada sa studentima koji bi im u nekoj budućnosti mogao biti od koristi pri zapošljavanju. Smatramo da našim studentima treba pružiti priliku za učešće u ovakvom vidu takmičenja, odnosno u esport ligi, čime im se otvaraju vrata za budući angažman unutar gejming industrije, rekla je mr Anđela Pepić, rukovodilac Centra za preduzetništvo i transfer tehnologija Univerziteta u Banjoj Luci.

Kompaniju „Tiltproof“ smo prepoznali kao ozbiljnog partnera, uzimajući u obzir da je u pitanju domaća kompanija čiji su osnivači inovativni i preduzetni mladi ljudi koji su prepoznali pravi momenat za pokretanje esport takmičenja ove vrste i promovisanje gejming industrije u našoj zemlji, navela je Anđela Pepić.

Samu organizaciju prenosa mečeva i tehničku podršku će preuzeti kompanija „Tiltproof“, dok će „Klika.ba“ obezbijediti glavnu nagradu.

Sergej Sliško, direktor kompanije „Tiltproof“, kaže da je esport na univerzitetima u svijetu prisutan već godinama.

 – Danas je to već na nivou, da se fakulteti bore da privuku najtalentovanije esportiste kvalitetnim kadrom iz svijeta gejminga „state of the art” opremom i prostorijama koje nude najnoviju tehnologiju za rad i usavršavanje esport vještina, kao i besplatne školarine za najbolje pojedince ili timove, kazao je Sliško.

 – Jedan od glavnih ciljeva kompanije ove godine bio je da približimo značaj esporta institucijama, te smo zahvaljujući saradnji sa Univerzitetom i „Klikom“, to napokon i uspjeli. Takođe, bitno je da afirmišemo esport i prikažemo ga u najboljem svjetlu široj javnosti, jer gejming je ogromna industrija sa godišnjim prihodima od preko 160 milijardi i vjerujem kako bi bilo pametno da pokrenemo ovu industriju i u našoj zemlji, kako bismo ostali u koraku sa trendovima i razvojem tehnologije, rekao je direktor kompanije ,,Tiltproof”.

Univerzitetska esport liga moći će se pratiti na Tiltproof Twitch i YouTube kanalima.

Prvi korak ka osnivanju univerzitetske esport lige bila je predaja pisma namjere od strane Univerziteta u Banjoj Luci kojim se iskazuje interes za saradnju na ovom projektu.

U ime rektora prof. dr Radoslava Gajanina, pismo namjere predstavnicima organizacije „Titproof“ 16. februara 2021. godine uručili su mr. Đorđe Markez, generalni sekretar Univerziteta i mr. Anđela Pepić, rukovodilac Centra za preduzetništvo i transfer tehnologija.

Više informacija možete potražiti na zvaničnoj web stranici Univerziteta u Banjoj Luci.