Koliko vremena odvojite za odmor kad učite i zašto skrolanje to nije?

Bilo da ste student koji upravo ulazi u stresno razdoblje ispitnih rokova ili učenik koji se na gotovo tjednoj razini bori s pismenim i usmenim ispitima, jedno je sigurno – morate učiti. Bitan dio procesa učenja, na koji se češće zaboravlja nego što biste očekivali, jest i odmaranje. Kada ste posljednji put zaista učili, ali i pronašli vremena za odmor?


Zaista su rijetki oni koji vole učiti. Većina ljudi se voli oboružati sa znanjem, od onog korisnog pa do onog beskorisnog, ako znanje može biti beskorisno. Lijepo je znati sve te stvari i moći se uključiti u bilo koju raspravu, no što je sa samim učenjem? Ne sviđa nam se ni kad su u pitanju stvari koje nas zanimaju, a još manje kad je riječ o nečemu što nam je u potpunosti strano, piše srednja.hr

Advertisements

Tako se to učenje odgađa do krajnjih granica i onda kad je zaista posljednji trenutak, svaka minuta je bitna. Pauze se rade samo u određenim slučajevima: kada je vrijeme za jesti (ako se može, i to se preskoči), kada se tuširate i kada spavate. I to vrijeme je naravno maksimalno skraćeno.

Često zaboravljamo na odmor

Nažalost, takav način učenja nikome ne pomaže – osim što se osjećate loše jer manijakalno učite dan, dva, skoro pa sigurno nećete ništa dugoročno zapamtiti. I onda počinjete učiti samo za ispit, što je besmisleno i onda se gubi motivacija i ukratko, cijela stvar postaje još teža. Stoga je bitno početi učiti na vrijeme, ili čak ako ne krenete na vrijeme – odmarati.

U današnjem ubrzanom svijetu gdje sve mora biti sada i odmah, često zaboravimo na odmor. Ne treba sve baš sada i odmah, nekad je dobro i malo stati i odmoriti. Nakon ručka, ne morate odmah pospremati tanjure, kao što se ne morate ni odmah ustati iz kreveta čim se probudite. Sasvim je okej uzeti si neko dodatno vrijeme za sebe i inače, a pogotovo u učenju.

Ono što je bitno jest kako provodite vrijeme za odmor. Imajte na umu, proces učenja može biti vrlo težak i naporan, a čak i kad nije, potrebno je napraviti stanku. Što ta stanka uopće predstavlja? Idealno bi bilo kada biste na kratko odmorili mozak od razmišljanja i dodatnih novih podražaja. I dok svatko ima vlastiti način opuštanja, postoje neke stvari koje samo naizgled pomažu.

Skrolanje po mobitelu

Najprimamljiviji odabir i vrlo često, prvi odabir – društvene mreže. Iako svjesni da skrolanje nije najbolja stvar na svijetu, većina se odabrati upravo za to. Zašto? Jer je tu. Najjednostavnija stvar je uzeti mobitel u ruke i samo pogledati što se novo dogodilo u ovih sat vremena što vas nije bilo. Je li vam netko slao poruke? Koliko ste lajkova dobili? Je li proglašen pobjednik one nagradne igre?

Advertisements

Osim tih očitih razloga, jedan je i taj što smo postali ovisno o informacijama. Kada imate sve na dohvat ruke, zašto to ne iskoristiti? Kada stalno dobivate nove informacije, kako sada odjednom bez njih? Nažalost, sve to ne doprinosi odmoru, već samo stvara daljnje naprezanje. Nećemo ni krenuti o tome koliko vremena provodimo gledajući u ekrane…

Svađanje s ukućanima

Koliko puta vam se dogodilo da ste odlučili napraviti kratku pauzu i u toj pauzi se uspjeli posvađati s ukućanima? Vjerojatno više no jednom. Najčešće je riječ o nekim banalnim i nebitnim stvarima kao što su ‘tko je zadnji raširio rublje’ ili ‘zašto moram ja, a ne ti’, no i dalje vas nepotrebno iznervira i povećava nervozu.

Iako je zaista lako se posvađati kada su vam živci pri kraju, nemojte. Ignorirajte komentare (kakvi god bili) i nemojte ništa sami započinjati. Ionako ste dovoljno loše raspoloženi i bez novih tenzija u kući. Nikome to ne treba ni kad je situacija idealna, a kamoli u ovakvim trenucima.

Gledanje televizije/YT videa

Samo da napomenemo, pod ‘gledanje televizije’ mislimo i na ono kada ju gledate preko laptopa, tako da nemojte tražiti rupe. Ukratko, riječ je o dodatnom provođenju vremena pred ekranima, što svakako ne doprinosi odmoru za mozak. Osim toga, jedini način na koji se zaista možete odmoriti ovako jest taj da zaspete usred svega.

Radije se odlučite prošetati po svježem zraku, napraviti kratki trening ili imati spa trenutak. Pustite si omiljenu glazbu u pozadini i samo uzmite trenutak za zaista raditi ništa. Možete buljiti kroz prozor ili u zid, no nemojte u ekrane!