Studenti u ZDK završavaju akademsku godinu, a Vlada ZDK još nije isplatila ni marke stipendija

Vlada ZDK još nije isplatila ni marke stipendija. Šta ako studenti ovise samo od stipendije?


Akademska 2020/2021 godina na univerzitetima u Bosni i Hercegovine se privodi kraju. Pojedini univerzitetu su već okončali junske rokove za završne ispite, dok na nekima oni još uvijek traju.

Advertisements

Ipak, kako je nemali broj studenata priveo kraju ovu akademsku godinu ostaje misterija, obzirom da još uvije nisu dobili niti jednu konvertibilnu marku stipendije s kantonalnog nivoa, odnosno, od Vlade Zeničko-dobojskog kantona.

Takav slučaj je i s boračkom stipendijom, odnosno, stipendijama Ministarstva za boračka pitanja Zeničko-dobojskog kantona namijenjenim studentima iz boračkih populacija, piše 072info.com.

Iako je ove godine kriterije konkursa zadovoljilo 2570 studenata, shodno planiranim sredstvima u Budžetu kantona za 2021. godinu njih 2033 bi trebalo dobiti stipendije.

Uprkos nešto većim projekcijama Budžeta za ovu godinu, u odnosu na 2020. godinu izdvojena su manja sredstva za ovaj vid stipendiranja studenata. U 2020. godini sredstva za ovu namjenu su iznosila oko 2.478.000 KM, a ove godine planirana su sredstva u iznosu od 2.300.000 KM.

Po ustaljenoj praksi, studenti primaju stipendije u osam jednakih rata. Za studente prve godine mjesečna rata iznosi 100 KM (ukupno 800 KM), dok studenti s ostalih godina studija dobijaju stipendije u ratama od po 150 KM (ukupno 1200 KM).

Kako tvrde studenti koji su ranije primali ovu stipendiju, obično su prvu ratu primali početkom mjeseca maja i razočarani su ovakvim pristupim nadležnih koji je još jedan primjer nedovoljne brige za studente, te pozivaju Ministarstvo za boračka pitanja zajedno s ministrom Fahrudinom Čolakovićem da se pobrinu da stipendije budu uskoro isplaćene kako njihov izlazak na završne ispite i sam završetak akademske godine ne bi bio doveden u pitanje.