Studenti u Sloveniji: Na računu moramo imati 5000 eura, žele nas izbaciti iz države

"Kako da se fokusiram na ispite ako ne znam hoću li moći ostati ovdje," pita se jedan od studenata.


Univerzitet Ljubljana / Foto: Google
Univerzitet Ljubljana / Foto: Google

Strani studenti u Sloveniji morat će zbog nedavne izmjene Zakona o strancima ubuduće dokazati da imaju dovoljno sredstava za studiranje, odnosno da posjeduju gotovo 5000 eura na računu, a u protivnom neće dobiti dozvolu boravka u Sloveniji.

Dosad je stranim studentima u Sloveniji bila dovoljna pismena izjava roditelja da imaju dovoljno sredstava za život i studiranje, ali nakon zakonskih izmjena strani studenti moraju i dokazati da posjeduju sredstva za izdržavanje, a mjesečno moraju imati najmanje iznos osnovnog minimalnog dohotka u Sloveniji, koji iznosi 402 eura, što znači nešto više od 4800 eura godišnje. Strani studenti u Sloveniji plaše se da će zato morati napustiti studij u toj zemlji.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Student Stefan Stojkoski iz Sjeverne Makedonije, koji na Filozofskom fakultetu u Ljubljani studira engleski i španjolski, kazao je za mariborski dnevnik Večer kako su njegova motivacija i samopouzdanje ugroženi.

– Kako da se koncentriram na polaganje ispita ako ne znam hoću li moći ostati ovdje. Imam osjećaj da ova država traži način kako bi nas sve istjerala iz Slovenije, kazao je Stojkoski.

U Sloveniji trenutno studira 8125 stranih studenata, što je deset posto svih studenata u toj zemlji, a većina njih dolazi iz zemalja bivše Jugoslavije, prenosi Vecernji.hr.

Na štetne posljedice primjene novih pravila već danima upozoravaju studentske organizacije, ali i čelnici slovenskih fakulteta i sveučilišta. Rektor Sveučilišta u Mariboru Zdravko Kačić nedavno je poručio da je svaki strani student dodana vrijednost za sveučilište i okolinu u kojoj studira.

Senat Filozofskog fakulteta u Ljubljani u otvorenom pismu slovenskoj ministrici obrazovanja, znanosti i sporta Simoni Kustec upozorava da se izmjenama Zakona o strancima stranim studentima, koji su u pravilu odlični studenti, postavljaju nerazumne birokratske prepreke te postavlja pitanje zbog čega strane studente, koji u Sloveniju donose intelektualni potencijal, vladajuće strukture doživljavaju kao prijetnju.