Studenti Studija turizma predstavili ideje za unaprjeđenje turističke ponude u okviru projekta Via Dinarica

U petak, 05.04.2019. studenti Studija turizma predstavili su projekte promocije turističkih potencijala u okviru projekta Via Dinarica.


thumbnail Via dinarica prezentacija5 01

Projekat je kreiran kroz nastavni proces predmeta “Marketing u turizmu”, u  okviru kojeg su studenti prepoznavajući specifične oblike turizma (kulturni, cikloturizam, adrenalinski, vinski i ruralni turizam) pokazali entuzijazam i kreativna rješenja sračunata na unaprjeđenje turističke ponude u BiH, te time pokazali razvijenu svijest o značaju ove perspektivne grane za razvoj BiH.

Advertisements

Radi se o aktivnostima istraživanja turističkih potencijala u okviru projekta Via Dinarica koji u BiH realizira UNDP, u saradnji s kojima je i realiziran ovaj studentski poduhvat, uz finasijsku podršku Minstarstva trgovine, turizma i zaštite okoliša HNK.

– Izuzetno sam zadovoljna projektima koje su studenti druge godine osmislili s ciljem prepoznavanja prilika u sektoru turizma. Provođenjem istraživanja studenti su uspjeli prepoznati brojne propuste koje se ogledaju u neiskorištenosti turističkih potencijala, te su u svojim projektima ponudili konkretna rješenja u poboljšanju turističke ponude s posebnim osvrtom na specifične oblike turizma koji imaju razvojnu perspektivu upravo na našim područjima, ističe voditeljica Studija turizma doc.dr. Irma Dedić.

Advertisements

Manifestaciji su prisustvovali eminentni gosti, među kojima su predstavnici Minstarstva trgovine, turizma i zaštite okoliša HNK, predstavnici Turističkog klastera Hercegovine, predstavnici UNDP – regionalni ured u Mostaru. Manifestaciji su prisustvovali i učenici Srednje ekonomske i ugostiteljsko – turističke škole, smjer hotelsko-turistički tehničari, koji su se upoznali s radom Studija i aktivnostima koje studenti provode uz podršku njihovih profesora.

Predstavnici UNDP-a i Turističkog klastera izrazili su zadovoljstvo studentskim projektima, pohvalivši njihove ideje i prijedloge za unaprjeđenje turističke ponude, te se u skorijoj budućnosti može očekivati nastavak saradnje Studija turizma sa ovim i drugim organizacijama koji se bave sektorom turizma, kako bi se studentima dodatno ponudilo usvajanje praktičnih znanja i skrenula pažnja na sve bitne pravce kojima se mogu baviti u budućnosti kada je u pitanju ovaj perspektivni sektor.

(STUDOMAT.ba)