Internacionalni Univerzitet u Sarajevu visoko rangiran za implementaciju UN ciljeva u praksi

U sklopu UN Programa održivog razvoja do 2030. godine, Times Higher Education (THE), prestižna svjetska organizacija iz Londona za rangiranje univerziteta, ove godine je, po prvi put, uvela rangiranje univerziteta po kriterijima uspješnosti realizacije postavljenih UN ciljeva.


12

Na ovoj svjetskoj rang listi, Internacionalni univerzitet u Sarajevu (IUS) rangiran je na mjestu 101-200, od ukupno 500 akreditovanih univerziteta čije aplikacije su prihvaćene za 2019. godinu THE University Impact Rankings. 

Univerziteti su vrjednovani na osnovu dostavljene dokumentacije, potkrijepljene dokazima o društvenom i ekonomskom učinku, kojeg visokoškolske ustanove ostvaruju u okviru društvene zajednice, te na taj način doprinose boljitku društva u cjelini.

U pismu koje je Times Higher Education uputio IUS-u navodi se da je IUS ovom pozicijom postigao veliki uspjeh i dostignuće. IUS je, ne samo prepoznao univerzalne UN ciljeve, kroz obrazovanje, istraživanje i transfer znanja, nego ih je i ugradio u svoje interne procedure i prakse.

IUS- kao društveno odgovorna institucija izražava veliko zadovoljstvo povodom uspješnog rangiranja na THE listi, te upućuje čestitke svim uposlenicima i vanjskim partnerima koji su doprinijeli ovom svjetskom uspjehu. 

(STUDOMAT.ba)