Studenti stomatologije odsad vježbaju na robotu-djevojčici koja povraća i plače od straha

Povraća, kašlje, kiše, pokušava pobjeći, odgovara na pitanja, a čak se i žali na ukočeni vrat.


pedia
Foto: Google

Bez obzira koliko bili stari, većina nas ipak ne voli ambijent stomatološke ordinacije niti posjete “zubaru”. S druge strane, studenti stomatoloških fakulteta možda nemaju strah od svog budućeg zaposlenja, već možda od nervozne djece i ostalih pacijenata koji im sjede u stolici, zajedno sa svojim strahovima.

Strah od zubarskog naslonjača i nije rijetka pojava, ali u svijetu dentalne medicine pojavila se lutkica koje se na prvi pogled užasavaju baš svi.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Naime, kako prenosi MojFaks, studenti dentalne medicine u Tokiju nedavno su počeli vježbati hitne medicinske procedure na novom robotu koji je dizajniran da izgleda kao djevojčica.

Reaguje kao dijete

Pedia_Roid, kako se zove ovaj robot-djevojčica, napravljena je da automatski reagira na pokrete koji bi i inače uzrokovali stvarnu bol kod ljudi. Pedia-Roid plače i trese se, bori se da se oslobodi iz stolice ako neko od studenata pogriješi postupak, kako bi reagiralo i dijete koje sjedi u zubarskoj stolici.

Osim toga, ova uznemirujuća lutkica i proizvodi umjetnu slinu, a može i neočekivano povratiti, tresti se, imati smetnje u dišnim putevima, žaliti se na bolove u vratu, pa čak joj može i stati srce.

Medicinska vještina i sposobnost se prvo grade na nauspjehu, kazao je za Reuters Koutaro Maki, zamjenik ravnatelja Univerzitetske stomatološke bolnice Showa.

Ničije vještine se ne poboljšavaju samo nakon jednog pokušaja. Stoga smo zaključili da je robot jedini način koji bi studentima omogućio da uče iz svojih neuspjeha bez neugodnosti za pacijente, prenosi NY Post.

Robota-djevojčicu napravili su na Odjelu za ortodenciju Univerziteta Showa, a ovo je robot “treće generacije” jer su prethodno već proizveli dva modela. Ova nova lutka ima daleko naprednije karakteristike, gdje instruktori i profesori mogu koristiti zasebni kontroler dodirne ploče za “dodavanje” nepredvidivih situacija kao što su na primjer kašljanje, kihanje i povraćanje.

Studenti su oduševljeni

Uprkos tome što lutka izgleda kao da je ispala iz noćnih mora, studenti kažu da su oduševljeni vježbanjem na Pedia_Roidu.

Ovaj robot se poprilično razlikuje od onih koje smo imali do sada po tome što su njeni pokreti vrlo slični pokretima pravog pacijenta. Čovjek zapravo osjeća poteškoću na radu s njom kao pacijenticom jer ima vrlo živu prisutnost, komentariše studenat.

Univerzitet Showa i dalje koristi prave ljude za završne kliničke ispite budućih stomatologa, ali se nadaju da će roboti uskoro preuzeti zadatak da ih studenti bockaju, bodu i buše prije nego što diplomiraju i postanu licencirani stomatolozi.