Studenti poručili: Nismo antivakseri, samo želimo normalno studirati bez COVID potvrda


protesti
Foto: Screenshot Youtube

Studenti su se jučer okupili ispred dva zagrebačka fakulteta koji od sutra uvode obvezne COVID potvrde ili obvezno testiranje za studente. Tvrde kako nisu antivakseri, ali ne žele da ih se segregira zbog COVID potvrda i traže da se takve mjere ukinu.

Studenti su se jučer okupili ispred Veterinarskog i Filozofskog fakulteta te zapalili lampaše, a s njima je razgovarao i dekan Filozofskog fakulteta. Kako je sve izgledalo i što je dekan poručio studentima, pogledajte u videu.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Spontanim okupljanjem ispred dva zagrebačka faksa, Veterinarskog i Filozofskog fakulteta, nekoliko desetaka studenata su došlo je pružiti podršku kolegama, ali i pokazati svoje nezadovoljstvo uvođenjem obaveznih COVID potvrda na ta dva fakulteta. Studenti nisu bili voljni davati izjave pojedinačno i time izraziti svoj stav javno, tvrdeći kako ćemo ih cenzurirati ili objaviti lažne vijesti. No, kada smo ih upitali na koje lažne vijesti misle, nisu htjeli ili nisu znali odgovoriti, piše Srednja.hr.

‘Tražimo ukidanje COVID potvrda, počevši od fakulteta, a nastavno na cijelu Hrvatsku’

Stoga su organizirali jednu izjavu ispred Veterinarskog fakulteta te ispred Filozofskog za sve medije koji su bili prisutni.

– Ovdje smo zbog toga jer želimo da se ukinu COVID potvrde na teritoriju Republike Hrvatske, da se više ne propisuju nikakvi zakoni koji bi podržavali te COVID potvrde i to je sve što mi tražimo, rekla je studentica Ruža Križan s Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

U ime studenata na Filozofskom fakultetu obratila se Sara Golub.

– Izjavljujem u ime studenata koji su pogođeni ovom odlukom kako smo protiv bilo kakve direktne ili indirektne prisile na cijepljenje te kako zahtijevamo ukidanje COVID potvrda, počevši od fakulteta, a nastavno na cijelu Republiku Hrvatsku, bilo za cijepljene ili za necijepljene. Tražimo nemogućnost implementacije bilo kakvih COVID potvrda u budućnosti, rekla je studentica Sara.

‘Nismo antivakseri, samo želimo ukidanje potvrda’

Drugi studenti su pristali dati nam izjave samo ako će biti anonimne. I njih ćemo citirati:

– Prvo i osnovno, nismo ovdje zato što smo antivakseri i stvarno želimo to naglasiti i znamo da će se na mnogim mjestima i cenzurirati sve, ali stvarno nismo antivakseri, već smo ovdje jednostavno zato što želimo ukidanje potvrda da nas se dijeli. Smatramo da cijepljeni isto mogu zaraziti kao i necijepljeni. Smatramo da jednostavno takva deklaracija ljudi nije u redu. Također smatramo to diskriminacijom i mislim da tako ne možemo funkcionirati. To uvođenje potvrda neće ekstremno spriječiti, odnosno suzbit cijelu ovu situaciju, rekla je anonimna studentica.

– Nama je to ogroman problem pogotovo zbog činjenice kad je nama dana objava da moramo imati COVID potvrdu ili da se moramo testirati realno tri puta sedmično jer nam onaj jeftiniji test košta oko 150 kuna ako se ne varam. Znači, nama je bilo rečeno u srijedu kada smo dobili dopis da od ponedjeljka moramo imat COVID potvrde. Znači u ponedjeljak svi moraju doći s potvrdom, oke, ja ako na primjer nisam cijepljena i ja se cijepim s prvom dozom recimo u petak i meni četiri sedmice treba proći do druge doze. Znači ja četiri sedmice moram plaćati testove da ja potvrđujem da ja nisam bolesna što mi je 1.800 kuna taj mjesec. Ukoliko se ne želim cijepiti, meni to iznosi 1.800 kuna svaki mjesec do budućnosti i jednostavno studenti to ne mogu financirati. I onda su oni nama dali mogućnost besplatnog testiranja na čemu smo zahvalni i što je odlično, ali i dalje nije toliko održivo jer se od prvog mjeseca ukidaju i testiranja, izjavila je još jedna anonimna studentica.

Studentima se ispred Filozofskog fakulteta obratio i dekan.

Zatim su zahtijevali da privremeni dekan Filozofskog fakulteta, Miljenko Jurković, izađe van i odgovori im na pitanja oko COVID potvrda na faksu. Iako je prvo bilo rečeno da dekan neće doći među studente, na kraju se ipak pojavio. Prvo je zapalio lulu, onda je zahvalio studentima što su došli i poručio da se ne moraju brinuti oko COVID potvrda jer će ta mjera trajati samo dvije sedmice.

– Ono što znamo je to da ste u sljedeće dvije sedmice svi sigurni jer imate nastavu online i nema opasnosti. A onda ćemo tokom ova dvije sedmice donijeti odluku što će biti nakon toga. Slušajući naš Stožer, naše Ministarstvo i naš Senat. Odluke su uvijek privremene dok se ne donesu nove, rekao je, između ostalog, dekan.

Iako je studentima Filozofskog, dakle, osigurano besplatno testiranje i online nastava u iduće dvije sedmice, studenti ipak nisu bili zadovoljni tim odlukama pa su uslijedila njihova pitanja, a što im je dekan sve odgovorio, najbolje da pogledate u videu.

Studenti i u Osijeku tražili ukidanje COVID potvrda

Istovremeno, studenti su se okupili i u Osijeku ispred Akademije za umjetnost i kluturu, također tražeći ukidanje COVID potvrda. Na Facebook stranici Akademije objavljeno je kako će troškovi testiranja studentima podmiriti Akademija.

– AUK osigurava troškove testiranja do kraja prvoga semestra ak.god. 2021/22. kako biste, uz predočenje negativnog testa, mogli nesmetano sudjelovati u nastavnom procesu koji se realizira praktično i teorijski. Moramo shvatiti odgovornost nastavnika i studenata u zaštiti zdravlja svih nas. Vjerujem u vaše slobodno mišljenje, stoji u objavi koju je potpisala dekanica, Helena Sablić Tomić.

Prema informacijama koje je dobio portal Srednja.hr.,  studenti, kada na snagu stupaju obavezne COVID potvrde, planiraju novo okupljanje ispred fakulteta.