Studenti medicine: ‘U Sarajevu nismo mogli da se vakcinišemo, a traže nam kao uslov za nastavu’

Studenti medicine sa UNSA poručili: "U Sarajevu nismo mogli da se vakcinišemo, a to nam traže kao uslov za nastavu!"


Vakcinacija u Beogradu / Foto: RAS Srbija
Vakcinacija u Beogradu / Foto: RAS Srbija

 – Probali smo da riješimo pitanje vakcinacije u Sarajevu, ali kako nismo uspjeli, zajedno sa Medicinskim fakultetom u Beogradu smo organizovali vakcinaciju ovdje, rekao je za Blic Mak Čampara iz Udruženja studenata medicine univerziteta u Sarajevu

Studenti Medicinskog fakulteta u Sarajevu došli su organizovano na Beogradski sajam kako bi se vakcinisali protiv koronavirusa.

Njihov dolazak je rezultat dogovora Medicinskog fakulteta iz Sarajeva i Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, kao i Kancelarije vlade Republike Srbije.

134 buduća ljekara otišli su ovom prilikom u srpsku prijestolnicu, po podacima Aleksandra Đurića, predsjednika Studentskog parlamenta Medicinskog fakulteta.

On najavljuje da će u Beograd uskoro doći još jedna grupa.

Akademci iz Sarajeva su oduševljeni organizacijom i pozivaju mlade da se vakcinišu. Oni su na vakcinacionom punktu najviše birali vakcinu proizvođača Pfizer/BioNtech.

Uslov za pohađanje nastave je vakcinacija

Mlade Sarajlije su na Beogradski sajam došle autobusima. Iako su kasnili i prevalili veliki put, raspoloženje među studentima medicine raznih godina bilo je odlično. Vakcinacijom oni rješavaju sebi veliki problem – dokaz o vakcinaciji u Sarajevu je ujedno i uslov za pohađanje praktične nastave i praksu u zdravstvenim ustanovama.

Mak Čampara iz Udruženja studenata medicine rekao je za Blic da je to što nisu mogli da se vakcinišu u Bosni bio veliki problem.

Vakcinacija u Beogradu / Foto: RAS Srbija
Vakcinacija u Beogradu / Foto: RAS Srbija

– Problem je što za pohađanje vježbi morate biti vakcinisani, a to u Bosni nismo mogli da organizujemo. Zajedno sa Medicinskim fakultetom u Beogradu smo riješili taj problem, kaže on.

Dodaje i da nema dileme da li mladi treba da se vakcinišu.

– Kao budući ljekari mi smo bili u obavezi da se vakcinišemo. Vakcinacija je način da se stane na kraj pandemiji i da nemamo više strah hoćemo li zaraziti nekog iz naše familije, dodaje.

Sa njim se slaže njegova koleginica Ema Smajlović. Ona kaže da su bezuspješno pokušali da se vakcinišu u matičnoj zemlji, a kako to nisu uspjeli, prihvatili su priliku koju im je pružio Univerzitet u Beogradu.

Ema Smajlović je zahvalna Medicinskom fakultetu u Beogradu na ukazanoj prilici da se vakciniše
Ema Smajlović je zahvalna Medicinskom fakultetu u Beogradu na ukazanoj prilici da se vakciniše

– Pokušali smo tamo da se vakcinišemo ali nismo bili prioritetni. Uprava je stupila u kontakt sa Medicinskim u Beogradu i izašli su nam u susret, dodaje studentkinja.

Ona, kao i Mak, misli da je jako bitno da se mladi vakcinišu i poziva i svoje kolege, kao i mlade u Srbiji, da to učine.

– Definitivno bi mladi trebalo da se vakcinišu. Najprije zbog svojih najbližih, a onda i zbog cijelog društva. Pozivam sve mlade da se vakcinišu.

Vakcinacija u Beogradu / Foto: RAS Srbija
Vakcinacija u Beogradu / Foto: RAS Srbija

Lalit Haurani, polu Jordanac polu Bošnjak kaže da nije osjetio ništa prilikom vakcinacije.

– Nisam osjetio ništa. Sve je prošlo u najboljem redu. Poručio bih kolegama da se ničeg ne boje već da dođu da se vakcinišu.