Studenti koji provode pet sati za telefonom, imaju veću šansu da budu pretili

Nova istraživanja su otkrila da studenti koji su proveli pet ili više sati na svojim mobilnim telefonima, imali 43 posto veću šansu da će biti pretili, za razliku od svojih vršnjaka koji su uz mobitele provodili manje vremena.


1017telefon

Razlog tome nije nešto “novo”. Naime, studenti koji su provodili više vremena sa svojim mobilnim uređajima vodili su dobro poznati stil života koji uključuje ispijanje slatkih pića, jedenje brze hrane i slatkiša, te nedovoljno fizičke aktivnosti, prenosi mojfaks.com.

Advertisements

Istraživanje Simón Bolívar University u Barranquilli pokazala je da pretjerano korištenje mobitela može omesti metabolizam noću, uzrokovati nedostatak sna i utjecati na samokontrolu, a sve navedeno može dovesti do pretilosti, prenosi Index.hr.

Rezultati ovog istraživanja omogućuju nam da istaknemo jedan od glavnih uzroka fizičke pretilosti, faktor rizika za kardiovaskularne bolesti, rekao je prof. Mantilla-Morrón, specijalist za srčanu, plućnu i vaskularnu rehabilitaciju na Simón Bolívar University.

Hiljadu studenata sudjelovalo je u istraživanju, a oko 25 posto sudionika koji su bili prekomjerno teški te pet posto koji su bili pretili, provodili su pet i više sati dnevno koristeći svoje mobitele.

Trošenje previše vremena ispred pametnih telefona potiče nas na sjedilački način života, skraćuje vrijeme tjelesne aktivnosti, što povećava rizik od prerane smrti, dijabetesa, bolesti srca, različitih vrsta raka itd., upozorili su stručnjaci.

(STUDOMAT.ba)