Studenti koji igraju igrice imaju poboljšanu moždanu aktivnost i vještine donošenja odluka

Istraživanje je poredilo studente koji igraju videoigre i one koji to ne rade.


teenager wearing headphones and playing online video games e1658608420762
Foto: Envato

Projekt istraživača Univerziteta Georgia State koristio je funkcionalnu magnetsku rezonanciju (FMRI) kako bi proučio mozgove 47 studenata; njih 28 redovno su igrali videoigre, ostali nisu.

Korist za učenje

Velika većina mladih igra videoigre više od tri sata sedmično, ali blagotvorni učinci na sposobnosti donošenja odluka i mozak nisu tačno poznati, kaže voditelj istraživanja Mukesh Dhamala sa Odjela za fiziku i astronomiju i Neuroznanstvenog instituta.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Ovo istraživanje pokazalo je kako se igranje videoigara može učinkovito koristiti za učenje kako se donose odluke, ali i razne terapijske intervencije. Ako se prethodno identificiraju relevantne moždane mreže, objašnjavaju istraživači.

Testiranje na studentima

Ispitanici su ležali unutar FMRI uređaja sa ogledalom koje im je omogućilo da vide znak odmah nakon kojeg je slijedio prikaz pokretnih tačkica. Učesnici su trebali stisnuti dugme u desnoj ili lijevoj ruci kako bi označili smjer kretanja tačkica ili ne činiti ništa ako nema usmjerenog kretanja.

Studija je pokazala da su igrači videoigara bili brži i precizniji u svojim odgovorima. Uočene razlike na skenovima povezane su s pojačanom aktivnošću u određenim dijelovima mozga, prenosi bljesak.info.

Rezultati istraživanja

Rezultati pokazuju da igranje videoigara potencijalno poboljšava nekoliko procesa za osjet, percepciju i mapiranje kojima se poboljšavaju vještine donošenja odluka, pišu autori studije.

– Ova otkrića počinju rasvjetljavati kako igranje videoigara mijenja mozak kako bi se poboljšala izvedba zadataka i njihove potencijalne implikacije za povećanje aktivnosti specifičnih za zadatak.

Bez kompromisa

Studija je pokazala još nešto: nema kompromisa između brzine i tačnosti odgovora; igrači videoigara bili su bolji u oba mjerila.

Ovaj nedostatak kompromisa između brzine i tačnosti ukazuje na to da je igranje videoigara dobar kandidat za kognitivni trening jer se odnosi na donošenje odluka, kažu istraživači.