Studenti iz Njemačke posjetili Šumarski fakultet UNSA i prašumu Ravna Vala

Studenti su bili impresionirani prizorom velikih prečnika stabala jele, velikim brojem gljiva, ali i ostalih vrsta prizemne flore.


sumarski
Foto: Facebook

Šumarski fakultet Univerziteta u Sarajevu, u skopu saradnje na projektu “liveScience3” sa Georg-August-Universität Göttingen, realizira aktivnost “Primeval and managed forests in Bosnia-Herzegovina” gdje u posjeti Sarajevu i Bosni i Hercegovini boravi 12 studenata iz Njemačke sa svojim profesorima i koordinatorima.

Prateći planirani raspored aktivnosti, prvog dana nakon slijetanja na Međunarodni aerodrom Sarajevo, studenti su u prostorijama Edukacijskog objekta Šumarskog fakulteta UNSA na Igmanu imali priliku da čuju pozdravnu riječ dekana prof. dr. Ahmeta Loje koji je zaželio srdačnu dobrodošlicu kolegama, sa željom da ugodno provedu vrijeme u BiH i upoznaju se sa našim prirodnim bogatstvom i ljepotama koje krase naše šumske ekosisteme.

Nakon riječi dekana, prof. dr. Besim Balić, prof. dr. Ćemal Višnjić i prof.dr. Sead Vojniković upoznali su goste sa planiranim aktivnostima koje slijede za vrijeme sprovođenja ljetne škole sa našim studentima, te je ujedno prof. dr. Vojniković održao predavanje pod nazivom: “Exploring virgin forest beech and fir forest “Ravna Vala” on mountain Bjelašnica (Bosnia and Herzegovina)”.

Nakon završetka predavanja, studenti su posjetili prašumu Ravna Vala, gdje su prikupili neophodan video materijal koji će služiti kao svojstveni promotivni materijal za edukacijske svrhe prilikom povratka u Njemačku. Studenti su konstruktivno diskutovali sa domaćinima susreta, profesorima i studentima ŠF UNSA, gdje su naročito bili impresionirani prizorom velikih prečnika stabala jele, velikim brojem gljiva ali i ostalih vrsta prizemne flore koja nastanjuje prašumu “Ravna Vala”.