Studenti iz Mostara sudjelovali na radionici zemljane arhitekture

Prošli su kroz sve korake, od prvobitnog odabira i sijanja zemlje, do samog dodavanja kolorita i malterisanja.


diyajn
Foto: Bljesak.info

Dana 20.05. u prostorijama HD Herceg Stjepan Kosača održano je predavanje, pod pokroviteljstvom Grada Mostara, na temu zemljane arhitekture. Predavanje je održala arhitektica i pokretač „centra za zemljanu arhitekturu Earth&Crafts“ Dragana Kojičić.

Prisutni su imali priliku da se upoznaju s povijesti zemljane arhitekture u svijetu, ali i u Srbiji, načinom izvedbe, te primjenom iste u modernom dobu, prenosi bljesak.info.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Narednog  dana, 21.05. održane su dvije radionice na spomenutu temu, radionica za djecu i radionica za odrasle. Sudionici su u prostorijama OKC Abraševića imali priliku da se upoznaju i rade sa zemljom kao građevinskim materijalom. Prošli su kroz sve korake, od prvobitnog odabira i sijanja zemlje, do samog dodavanja kolorita i malterisanja.

Radionica za djecu je bila prilagođena samom uzrastu, oni su uz Draganu učili izradu dorodango kuglica od zemlje, vrsta japanske umjetnosti, te su svoje kuglice bojali i sušili. O zanimljivosti radionice govori i to da su „odrasli“ sudjelovali i u radionici za djecu, prepuštajući im prvi plan, ali upijajući sve tehnike koje su mogli da nauče tijekom tog dana.

Završni produkt je zajednički dekorativni mural od glinenih maltera, gdje su sudionici znanstvenim vještinama prekrili zid i napravili PRVI ovakav mural u Mostaru, gradu koji broji ogroman broj radova ove vrste umjetnosti.

Na spomenutoj radionici sudjelovali su i studenti Dizajna interijera, kao i dio nastavnog osoblja.

Kroz spomenutu radionicu imali smo priliku da usvojimo nova znanja i vještine na polju zemljane arhitekture. Posebno bih izdvojio značaj zajedničkog rada na oslikavanju dekorativnog murala. Također, zahvalio bi se udruženju For A na ukazanoj  prilici da upoznajemo nova znanja iz sfere arhitekture i dizajna, izjavio je Omer Čano student DI.

Ono što me je na prvu privuklo jeste to što se kod nas kroz historiju nije uopće gradilo zemljom s obzirom da smo predio krša, te bilo koji novi načini gradnje i korištenja materijala koji nam i nisu bliski ovdje me uvijek iznova oduševi. Znanstveno znanje i vještine ću definitivno probati usavršiti i koristiti za neke možda manje poduhvate. Dragana je odličan učitelj, zrači tako pozitivnom energijom i puna je strpljenja i znanja što je uvijek važno na ovakvim radionicama. Nadam se da ćemo surađivati i dalje, te probati proširiti zemljanu arhitekturu i način gradnje široj masi Mostara, pa i Bosne i Hercegovine, rekla je asistentica Lejla Isić Dizdarević.