Studenti građevinarstva i arhitekture Sveučilišta u Mostaru učestvovali na takmičenju: Pobjednički tim osvojio nagradu od 300 eura

Tri tima sastavljeni od po tri studenta pokazali su svoje znanje u rješavanju tri izazova iz područja građevinarstva.


studenti natjecanje4
Foto: Bljesak.info

Svoje znanje pokazali studenti građevinarstva i arhitekture Sveučilišta u Mostaru Međunarodna udruga studenata građevinarstva IACES LC Mostar u saradnji s Fakultetom građevinarstva, arhitekture i geodezije Sveučilišta u Mostaru je dana 20. svibnja 2022. po prvi put organizirala Lokalnu fazu ICEC takmičenja (International Civil Engineering Competition).

Na takmičenju su mogli sudjelovati studenti građevinarstva i arhitekture. Prodekan za nastavu Fakulteta Građevinarstva, Arhitekture i Geodezije Sveučilišta u Mostaru dr. sc. Željko Rozić pozdravio je takmičare, otvorio takmičenje, te pohvalio organizatore dodavši da će studenti uvijek imati potporu od strane Fakulteta i profesora za ovakve i slične aktivnosti.

Svoje znanje pokazali studenti građevinarstva i arhitekture. Sveučilišta u Mostaru Tri tima sastavljeni od po tri studenta pokazali su svoje znanje u rješavanju 3 izazova iz područja građevinarstva:

  • Geotehnika
  • Hidrotehnika
  • Konstrukcije

Izazove za takmičare su pripremili prof. dr. sc. Maja Prskalo, doc. dr. sc. Mirna Raič i mag. građ. Petra Merdžo. Nakon prva dva izazova, gdje se odmjeravalo teoretsko znanje i znanje iz rješavanja zadataka i problema iz navedenih oblasti (geotehnika i hidrotehnika) sve je bilo i dalje otvoreno, s obzirom da je broj bodova svih ekipa bio podjednak.

Treći izazov bio je iz konstrukcija, odnosno bilo je potrebno napraviti model mosta od 150 štapića za sladoled i 40 ražnjića. Nakon izrade mosta, mostovi su ocijenjeni vizualno i pristupilo se testiranju nosivosti. Test nosivosti je odlučio pobjednika i s 0,4kN (40 kg) ekipa „Fušeri i ostali sportaši“ osvajaju prvo mjesto u ukupnom poretku.

Drugo mjesto je pripalo ekipi „Smislit ćemo nešto“, dok je treće mjesto zauzela ekipa „Sekundardna supersila“.

Najuspješniji tim osvojio je nagradu od 300 eura, te mogućnost sudjelovanja na završnoj fazi ICEC takmičenja koje će se održati u Temišvaru (Rumunjska) u mjesecu julu ove godine u trajanju od sedam dana. Ove godine se očekuje najveća Finalna faza ICEC takmičenja do sada, koja će imati preko 30 timova iz mnogih zemalja svijeta.

U slučaju da tim koji predstavlja ovaj Fakultet iz BiH osvoji prvo mjesto na Finalnoj fazi takmičenja u Rumunjskoj, Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije Sveučilišta u Mostaru će postati domaćin Međunarodnog natjecanja studenata građevinarstva 2023. godine, prenosi Bljesak.info.