Da li vi smatrate da je prepisivanje varanje ili snalažljivost?

Postoje vrijedni i marljivi studenti koji se uvijek oslanjaju na svoje znanje. Međutim, postoje i oni koji će se odlučiti za drugu, ne baš tako ispravnu metodu polaganja ispita, a to je – prepisivanje. Prepisivanje na ispitima među studentima, nažalost, postala je sasvim uobičajena pojava.

Kako napreduje tehnologija, tako se i metode prepisivanja mijenjaju. Ponuda bubica, specijalnih satova, kamera i aparata koji ometaju “ometače” na fakultetima, te druge tehnologije omogućile su studentima da umjesto zagrijavanja stolice, ispite prolaze bez ikakvog truda.

students doing cheating exam in classroom

Foto: Envato

Šta studente navodi na varanje prilikom ispita?

Jedan od razloga je mnogobrojnost obaveza, što onih školskih/akademskih, što onih privatnih, pri čemu pojedinci loše isplaniraju vrijeme potrebno za učenje, te se u nedostatku istog odluče na prepisivanje na ispitu.

Čest uzrok loše organizacije vremena i odgađanje izvršenja nekog neželjenog zadataka za kasnije ili po mogućnosti nikad.

girl hiding cheat note

Foto: Envato

Najčešća sankcija na našim fakultetima je samo upozorenje profesora, nakon čega prepisivanje uglavnom i prestaje, ali samo za vrijeme tog ispita.

Na nekim univerzitetima je pak zabrana izlaska na ispit narednih šest mjeseci. Glavni razlog zašto pojedinci koji prepisuju nastavljaju je to što su uvidjeli da neće snositi nikakve teže posljedice pa rizik smatraju isplativim.

Šta naši studenti misle o prepisivanju?

Ekipa portala STUDOMAT.ba, u proteklih par dana, razgovarala je sa studentima na ovu temu. Pitali smo studente šta misle o varanju na ispitima, te da li ih demotiviše i kako se nose s tim kada vide da je neko od kolega položio na taj način.

Mnogi studenti Mašinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli izrazili su svoje nezadovoljstvo zbog toga što drugi prepisuju.

– Za mene prepisivanje predstavlja vid neznanja, nepošotovanje profesora i svojih kolega. Na taj način se pokušava “dokazati” spretnost kako nešto uraditi, a da te neko ne vidi (profesor). Prepisivanje nije samo navedeno varanje i nepoštivanje, takođe pokazuje koliko je ta osoba ustvari slaba, koliko nema samopouzdanja ili želje da nešto nauči, te bira način kako da to zaobiđe, a taj način je nedozvoljen.

Također, sa druge strane kada neko to vidi, sav njegov trud i zalaganje da savlada neko gradivo se u datom momentu pretvara u prah i onda gubi motivaciju za daljnjim uspjehom. Smatram da bi trebalo sankcionisati svaki vid varanja i prepisivanja na ispitu, a i napraviti bolje, kvalitetnije silabuse kako studenti ne bi učili nešto što im sutra neće služiti te kako ne bi došlo do prepisivanja, ističe student.

– Na prvoj godini sam se nagledao prepisivanja i mogu reći da baš demotiviše kad vidiš nekog da samo telefon izvadi i napiše sve i položi i ja ovamo koji sam sate uložio da bih nešto naučio, izjavio je Aldin.

crop view of student scrolling smartphone trying to copy an exam

Foto: Envato

Što se tiče prepisivanja, naravno da mi bude krivo ako ja padnem, a vježbala sam, dok neko prepiše i položi. Ali svako ima svoje naravno, neka radi ko sta hoće. U redu ako ti neki predmet ne ide, ali prepisati svaki mogući ispit to je već pretjerivanje, nadovezuje se studentica Dženana.

Studentica Medicinskog fakulteta Alma kaže da je medicina nešto što se uči cijeli život i da ne vidi svrhu u prepisivanju kada je ovaj poziv u pitanju.

– Puno puta sam mogla čuti od kolega kako prepisvanje smatraju da je prepisivanje snalažljivost. Kao studentica medicine, smatram to prvenstveno nemoralnim i nehumanim gestom. Medicina je nešto što se cijeli život uči, te sve što učimo i stičemo se nadovezuje jedno na drugo. Bilo kakav propust u ljekarskom pozivu može biti koban. Ukoliko smo nešto odabrali i odlučili se baviti time, trebamo se tome maksimalno posvetiti i svaki dan težiti sa budemo bolji u tome, jedino ćemo tako uspjeti, kaže.

stressed student

Foto: Envato

Drugi studenti navode da ih to ipak ne dotiče jer jedino što im je bitno jeste njihov životni cilj, poziv i znanje koje žele steći.

– Smatram da se prepisivanjem sebi nanosi šteta. Mislim da prepisivanjem ništa ne postižeš i kada dođe novo gradivo teško je povezati. Uglavnom djeluje do određenog trenutka i više nema smisla prepisivati. To što drugi prepisuju, na mene nikako ne utiče jer samo sebe gledam i svoj uspjeh. Prije me naravno nerviralo i demotivisalo da drugi “bez pola muke” polože ispit, ali onda shvatim da je ljepše skontati gradivo i naučiti. Puno je bolje naučiti nego prepisati jer znaš da si svoj cilj uspješno postigao. Vaše znanje je blago i niko vam to ne može oduzeti, kaže drugi student Mašinskog fakulteta u Tuzli.

Da li vi smatrate da je prepisivanje varanje ili snalažljivost? Podijelite i vi svoje mišljenje u komentaru.