Studenti Filozofskog fakulteta UNZE napravili rječnik novih riječi nastalih za vrijeme pandemije

Cjelokupni Korona Glossar osmislili su i uradili sami. Spontana ideja prerasla je u ozbiljno istraživanje, ističe prof. Belma Polić.


corona lingua

Epidemija, smatraju studenti njemačkog jezika Filozofskog fakulteta Univerziteta u Zenici, ne smije biti razlog za prestanak samostalnog i kolektivnog razvoja, piše federalna.ba.

Zajedno sa svojom profesoricom Belmom Polić, po uzoru na njemačko istraživanje, stvorili su rječnik novih riječi nastalih za vrijeme pandemije koronavirusa te ih objasnili, definisali i pronašli odgovarajuće ekvivalente na bosanskom jeziku.

Koronavirus nesumnjivo je utjecao i na jezik. Mnoštvo je neologizama koji su se pojavili od kraja 2019. godine, a popisivanjem onih iz njemačkog jezika te pridružujući im ekvivalente na bosanskom, studenti njemačkog jezika, odlučili su se na svoj način boriti sa virusom. Ovaj rječnik njihov je ponos. Smatraju to i Adnan Valentić i Nihada Softić, student učesnici ovog projekta:

Cjelokupni Korona Glossar osmislili su i uradili sami. Spontana ideja prerasla je u ozbiljno istraživanje, ističe prof. Belma Polić:

 – Namjeravamo da ovo objavimo kao jednu publikaciju. Imamo određenih problema kada su finansije u pitanju, nažalost, i nadamo se da ćemo dobiti pozitivne odgovore, mada ih još nema.

A da i pored toga ne staju, potvrđuje razvoj ovog projekta.

 – Učestvovat ćemo na jednoj konferenciji na UNSA sa dva rada koji su također plod ovog istraživanja i odnose se na sve ovo sto smo radili u sklopu ovog istraživanja, dodaje Belma Polić, vanredna profesorica na Odsjeku za njemački jezik Filozofskog fakulteta Zenica.

Uz vlastita sredstva i zalaganje ovi studenti sa svojom profesoricom svijetli su primjer našeg obrazovanja koje ne smije služiti samo stjecanju diplome nego i istinskom usavršavanju.

Epidemija – smatraju studenti njemačkog jezika Filozofskog fakulteta Univerziteta u Zenici – ne smije biti razlog za…

Posted by federalna.ba on Saturday, 23 January 2021