Univerzitet u Tuzli: Radni sastanak konzorcija i treninzi u okviru ECOBIAS projekta

U okviru projekta će se održati treninzi i radionice na Prirodno-matematičkom fakultetu.


univerzitet u tuzli

Radni sastanak i treninzi u okviru projekta ˝Razvoj magistarskih studija u oblasti ekološkog monitoringa i biološke ocjene kvaliteta voda u zemljama zapadnog Balkana˝/Development of master curricula in ecological monitoring and aquatic bioassessment for Western Balkans HEIs“ (ECOBIAS)/ održati će se od 25. do 29. 01. 2021. godine u prostorijama rektorata Univerziteta u Tuzli i na Prirodno-matematičkom fakultetu.

Konzorcij projekta čini 11 visokoškolskih institucija iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske, Crne Gore i Njemačke.

Predstavljanje projekta javnosti će se održati 25.01.2021. godine (ponedjeljak) u rektoratu Univerziteta u Tuzli, od 12.00 do 12.30 sati.

U okviru projekta će se održati treninzi i radionice na Prirodno-matematičkom fakultetu, na Odsjeku za biologiju iz oblasti konzervacione ekologije, ekotoksikologije, GIS i daljinske detekcije u ekološkom monitoringu i klasifikacijskih protokola i sistema u ekološkom monitoringu voda, što će biti samo neki od kurseva budućih master studija iz ekološkog monitoringa kopnenih voda na PMF-u Univerziteta u Tuzli.

Više informacija o projektu

Projekat ECOBIAS („Development of master curricula in ecological monitoring and aquatic bioassessment for Western Balkans HEIs“) je projekat iz ERASMUS programa Evropske unije koji ima za cilj da razvije i unaprijedi znanje, vještine, tehničke resurse institucija visokog obrazovanja u partnerskim zemljama u ekološkom monitoringu i biološkoj procjeni slatkovodnih resursa u skladu sa nacionalnom i EU politikom. Koordinator projekta je Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Novom Sadu, dok Univerzitet u Tuzli participira kao projektni partner, prenosi tuzlainfo.ba.

Projekat ispred Univerziteta u Tuzli vode Dr.sc. Jasmina Kamberović i prof.dr. Vedad Pašić. Osim navedenih univerziteta, u projektu učestvuju Sveučilište u Zagrebu, Univerzitet u Nišu, Universität Duisburg-Essen, Sveučilište u Mostaru, Internacionalni univerzitet Travnik, Univerzitet u Tuzli, Univerzitet u Sarajevu, Univerzitet u Istočnom Sarajevu, Univerzitet u Banjoj Luci i Univerzitet Donja Gorica.

Jedan od osnovnih ciljeva projekta je razvoj i implementacija naprednog master-kurikuluma u ekološkom monitoringu i biološkoj procjeni akvatičnih ekosistema (EMAB) na institucijama visokog obrazovanja u zemljama Zapadnog Balkana. Izrada Elaborata za pokretanje master studija na Univerzitetu u Tuzli je u završnoj fazi, a studijski program je planiran da upiše prve kandidate od septembra 2021. godine. Uz razvoj master studija uporedo se radi na opremanju laboratorija i uspostavljanu regionalne akademske ECOBIAS mreže radi organizacije i promocije regionalne saradnje u oblasti ekološkog monitoringa kopnenih voda. Ukupna vrijednost projekta je 953,004.00 EUR, a za Univerzitet u Tuzli je planirano 120 679.00 EUR. Više od 50% projektnih sredstava Univerzitet u Tuzi i Prirodno-matematički fakultet usmjeravaju na jačanje kapaciteta ustanove i nabavku savremene istraživačke opreme.