Studenti farmacije i poslodavci u zajedničkom projektu ERASMUS+ IQPharm

Zahvaljujući finansiranju iz fondova Evropske unije bit će uspostavljen i digitalni sistem uz pomoć kojeg će studenti u budućnosti moći kontaktirati sa poslodavcima.


Studenti farmacije i poslodavci u zajednickom projektu ERASMUS IQPharm
Foto: Screenshot YouTube

Dvodnevni događaj Otvoreni dani ERASMUS+ IQPharm projekta u organizaciju Farmaceutskog fakulteta održan je na UNTZ. Studenti, profesori i gosti učestvovali su u prezentaciji ERASMUS+ projekta za podizanje kapaciteta u visokom obrazovanju. U Projektu su sudjelovali i ostali javni farmaceutski fakulteti iz Bosne i Hercegovine, a zahvaljujući finansiranju iz fondova Evropske unije bit će uspostavljen i digitalni sistem uz pomoć kojeg će studenti u budućnosti moći kontaktirati sa poslodavcima radi obavljanja studijske prakse.

Potrebe tržišta rada stalno se mijenjaju. A farmaceuti rade u različitim djelatnostima uključujuči i najveći broj njih u apotekama. Ali tržište se mijenja, a s njim i potreba za izmjenama obrazovnih procesa.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Pored apotekarske djelatnosti tu su i predstavništva, farmaceutska industrija, biohemijski laboratoriji gdje rade farmaceuti. A tržište rada ima svoje potrebe i studiji farmacije moraju da prate te programe, odnosno da prilagode svoje studijske programe tržištu rada, kaže prof.dr. Adaleta Softić, dekanica Farmaceutskog fakulteta Univerziteta u Tuzli koji učestvuje u ovom jedinstvenom Projektu kako bi opremio svoje laboratorije i unaprijedio kvalitet studija.

IQPharm projekt pokrenuo je još prošle godine Univerzitet u Sarajevu čiji su predstavnici, zajedno sa kolegama iz Mostara i Banjaluke također učestvovali u prezentaciji u Tuzli. U njenom fokusu bila je digitalizacija u vidu platforme koju zajedno razvijaju.

– To je takozvana platforma koja će studentima olakšati njihovu studijsku praksu, povezivanje sa apotekama, monitoring stručne prakse, uvezivanje sa svim apotekama na nivou BiH i ovo je prvi projekt koji je ujedinio sve farmaceutske fakultete na javnim univerzitetima, pojasnio je prof.dr. Tamer Bego, predavač Farmaceutskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

I Projekt koji će kako kažu snažnije povezati studente sa poslodavcima koji su imali priliku iznijeti svoja očekivanja o tome kakvo znanje očekuju od maguistara farmacije nakon što završe fakultete.

– Meni je iznimno drago što će od ovog projekta koristi imati prije svega studenti, ali ne samo oni. Cijelo tržište rada i mjesta na kojima magistri farmacije mogu da rade, cijeli zdravstveni sistem imat će koristi od unapređenja kompetencija, stručnih znanja i praktičnih vještina što jedan magistar farmacije treba da posjeduje nakon završenog fakulteta, kaže studentica 4. godine tuzlanskog Farmaceutskog fakulteta Šejla Šabić.

Farmaceutski fakultet u Tuzli je dosad na studij upisao 18 generacija. Danas ima oko 500 aktivnih studenata na integriranom prvom i drugom ciklusu, a na trećem ciklusu studira već treća generacija doktoranata farmacije, prenosi RTVTK.