Studenti iz Sarajeva najbolji europski tim na svjetskom takmičenju

Studenti su ostvarili zavidne rezultate na jednom od najprestižnijih takmičenja za studente na svijetu.


UNSA
UNSA

Studenti Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu učestvovali su od 6. do 10. juna na svjetskom takmičenju iz medijskog prava koje organizuje Univerzitet u Oxfordu te osvojili 8. mjesto.

Na takmičenju je učestvovalo ukupno 80 pravnih fakulteta iz svih dijelova svijeta. Tim Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu je osvojivši 8. mjesto ujedno postao i najbolje plasirani tim iz Evrope.

Studenti koji su predstavljali Univerzitet u Sarajevu su: Enida Dučić, Din Buljević, Abela Rastoder i Selma Rajkić, a pripremali su ih viši asistenti Nasir Muftić i Tahir Herenda. Studentica Enida Dučić proglašena je četvrtim najboljim govornikom na takmičenju.

Međunarodna runda “Monroe E. Price Media Law Moot Court Competition” takmičenja održana je nakon regionalnih rundi, u kojim su se timovi iz osam regija svijeta takmičili za dalji plasman, piše Radiosarajevo.ba.

Tim Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu je u decembru 2021. godine osvojio prvo mjesto u Jugoistočnoj Evropi i plasirao se na međunarodne runde kao prvak ove regije.

Takmičenje se sastoji u simulaciji suđenja iz oblasti medijskog prava i slobode govora, te je jedno od najprestižnijih takmičenja za studente prava na svijetu.

Univerzitet u Sarajevu je u završnici igrao mečeve protiv studenata iz SAD (Northwestern University Pritzker School of Law), Irske (Law Society of Ireland) i Kine (Univerzitet u Pekingu) te pobijedio u mečevima protiv Northwestern Univerziteta, koji je bio prvak regije Sjeverna i Južna Amerika, te protiv Law Society of Ireland – tima koji je bio prvak regije Sjeverne Evrope.

Pored navedenih univerziteta, na takmičenju su učestvovali i: Queen Mary’s Univerzitet u Londonu, Univerzitet u Luksemburgu, Univerzitet menadžmenta u Singapuru, Univerzitet u Pennsylvaniji, Univerzitet u Filipinima Diliman, Nacionalni pravni univerzitet Rajiv Gandhi te mnogi drugi.

Tim Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu je na ovogodišnjem takmičenju ostvario najveći uspjeh ijednog bosanskohercegovačkog fakulteta kako na svjetskom, tako i na regionalnom takmičenju iz medijskog prava.