Stručna posjeta studenta Mašinskog fakulteta Istočno Sarajevo privrednim subjektima u Sloveniji

Studenti su u Sloveniji boravili od 30. maja do 2. juna, a cilj posjete je bio predstavljanje savremenih razvojnih i proizvodnih programa kompanija u Sloveniji.


viber image 2022 06 05 15 03 36 367 840x430 1
Foto: Mašinski fakultet Istočno Sarajevo

Studentska organizacija Mašinskog fakulteta u Istočnom Sarajevu „Žiroskop“ u saradnji sa ovim i Mašinskim fakultetom Mašinskim fakultetom Univerziteta u Ljubljani organizovala je stručnu posjetu studenata privrednim subjektima u Sloveniji.

Studenti su u Sloveniji boravili od 30. maja do 2. juna, a cilj posjete je bio predstavljanje savremenih razvojnih i proizvodnih programa kompanija u Sloveniji.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Oni su posjetili kompaniju „TPV Automative“ u Brežicama, koja proizvodi komponete za vozila i aluminijumske nosače za električna vozila, kao i kompaniju „Boš Reksrot“ u Škofija Loki u kojoj se sklapaju elektromotori i firmu „Iskra mehanizmi“ gdje su se upoznali sa savremenim procesom proizvodnje, piše Palelive.

Posjetili su i kompanije „Jackava Ristro“ u Ribnici i „Jackava Evropa Robotiks“ u Kočevju u kojima im je predstavljen postupak izrade i montaže fleksibilnih tehnoloških ćelija za obradu rezanjem i zavarivanje, kao i kompletan postupak izrade robota, saopštio je Mašinski fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

U grupaciji „Kolektor“ u Idriji praktično im je predstavljen i informacioni sistem koji samostalno prikuplja podatke iz proizvodnje, obrađuje ih, te potom planira proizvodnju sa jedne strane, a sa druge strane komunicira sa inženjerima u slučaju dužih zastoja.

Studentima su održane i prezentacije o razvojnim programima kompanija, a posjetili su i proizvodne hale tih preduzeća i Mašinski fakultet u Ljubljani, gdje su imali priliku da se upoznaju sa radom nekih od laboratorija fakulteta.