Mladi u Novom Travniku poručili: Dosta mržnje i nacionalizma

Mladi su poslali poruke ljubavi, zajedništva i života bez diskriminacije.


220605085
Foto: Klix.ba

U realizaciji Studio Teatra u Novom Travniku je izveden teaterski performans u kojem je učestvovalo 40-ak mladih glumaca iz četiri grada i to Zenice, Busovače, Gornjeg Vakufa – Uskoplja i Novog Travnika. Upravo u navedenim gradovima će u narednom periodu biti izvedeni isti performans u kojem su mladi ukazali na probleme Bosne i Hercegovine.

Na duhovit način predstavljeni su problemi odlaska mladih, poskupljenja, život BH političara i članova Predsjedništva BiH, a ukazano je na brojne stereotipe, diskriminaciju i degradaciju mladih u BH društvu.

Za svoj performans nagrađeni su velikim aplauzom, a na navedemom događaju na trgu, koji je trajao više od sat vremena prisustvovalo je više od stotinu građana Novog Travnika kao i načelnik Stjepan Dujo. Šlag na tortu bila je izvedba “Ay Carmela”, piše klix.ba.

Prvobitna misija projekta “Teatar na trgu” jeste zaljubljivanje mladih u teatarsku umjetnost, ali i upoznavanje različitih mogućnosti teatra kao što je utjecaj na društvenu stvarnost.

Koordinator projekta je Mirza Begović, dok je umjetnički koordinator Nusmir Muharemović. Mladi imaju priliku osim sa pomenutim dvojcem raditi i sa mentorima među kojima su glumice Lana Delić i Dženana Džanić, glumac Senad Milanović te producent i dramski pedagog Oliver Jović.