Strani jezici koje je danas najisplativije znati

Savladate li barem jedan od njih, pred vama bi mogle biti velike stvari.


Foreign languages translation or learning languages online. Mobile phone or smartphone
Ilustracija: Envato

Nakon svojevrsne demonstracije relativno tečnog kineskog jezika, Mark Zuckerberg impresionirao je mnoge i postigao još veći ugled među utjecajnim Kinezima. Obraćanje potencijalnom poslovnom partneru na jeziku s njegova govornog područja zasigurno će olakšati komunikaciju, ali i ostvariti bolji i zapaženiji rezultat jer će utisak biti snažniji i ostavit ćete dojam kompetentnije osobe.

Donosimo vam šest jezika koje je servis OneHourTranslation.com izdvojio kao najbrže rastuće i jezike (uz engleski, koji se gotovo podrazumijeva) koje se isplati učiti te u njih uložiti svoje vrijeme i novac.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

1. Španski

Zahvaljujući novim ekonomskim i privrednim prilikama javila je i potreba za znanjem španskog jezika. Tržište Meksika, Argentine, Čilea, Perua, Kolumbije, Venezuele te Španije zahtijevaju poznavanje ovog indoevropskog romanskog jezika koji ima iste korijene kao i engleski pa ga je lakše za naučiti.

2. Portugalski

Portugalski je već postao četvrti najprevođeniji jezik na popularnom servisu za prevođenje OneHourTranslation.com, što je značajan pokazatelj kako se radi o jeziku čija popularnost postaje sve veća. Privredni i ekonomski napredak Brazila otvara mnogim kompanijama brojne mogućnosti saradnje, stoga će uglednije kompanije zasigurno imati koristi od poznavanja portugalskog jezika.

3. Kineski

Učenje kineskog jezika posljednjih godina je u porastu. Ogromno kinesko tržište mnogima predstavlja velik izazov, bilo da se radi o uvozu ili izvozu, stoga je svakako jedan od jezika u čije učenje se isplati ulagati vrijeme i novac.

4. Ruski

Oko 300 milion govornika iznimno plodonosnog tržišta nametnulo se kao jako dobar razlog za učenje ovog jezika. Brojne poslovne prilike i veliko – dobar su razlog da se okušate u učenju ruskog jezika koji je vrlo sličan našem i radi toga ne bi trebao biti toliko zahtjevan za učenje.

5. Arapski

Stotine miliona ljudi širom svijeta govori arapski. S obzirom na razvoj brojnih segmenata privrede i ekonomije, otvara se tržište brojnim kompanijama koje ondje mogu pronaći razne poslovne prilike.

6. Njemački

S obzirom da uspješno upravljaju jednom od najstabilnijih ekonomija na svijetu, njemački jezik s razlogom postaje sve popularniji i traženiji.