Što bi se dogodilo sa svijetom da nestanu samo tri vrste insekata?

Predviđa se da će u nekoliko sljedećih desetljeća nestati čak 40% vrsta insekata. Možda ne volite insekte i mislite da bi svijetu bilo bolje bez njih, ali istina je da bi njihov nestanak izazvao ekološki haos i nestanak hrane za ljude i životinje. Kakav bi uticaj na naš život imao potpuni nestanak samo tri vrste insekata koje su svima poznate?


55e3d2454357b114a6d98074cf213576083edbe25554764d742e72 640 1
PollyDot (CC0), Pixabay

Bez pčela nestat će cvijeće, voće i povrće

Neprofitna organizacija za zaštitu životne sredine Earthwatch proglasila je pčele „najvažnijim živim bićima na planeti“. Osim što su proizvođači meda, one su glavni oprašivači biljnog svijeta i kamen temeljac prirodnih resursa koji omogućavaju stvaranje sjemena kod biljaka. Bez transporta peludi, koje vrše pčele, proizvodnja poljoprivrednih kultura smanjila bi se za nevjerojatnih 30%, a nestalo bi čak 90% vrsta cvijeća, piše Science Direct, prenosi index.hr.

Iako su pčele ključne u održavanju sigurnosti ljudske prehrane i biološke raznolikosti, populacija ovih insekata pala je za 30% u posljednjem desetljeću, a u nekim zemljama blizu je izumiranja. Među glavnim uzročnicima njihovog nestanka klimatske su promjene i velika upotreba kemijskih sredstava u poljoprivredi.

Žohari igraju ključnu ulogu u kruženju dušika u prirodi

Žohari su insekti koje svi mrze i ima puno razloga za to. Osim što su izgledom odvratni, oni su i prijenosnici bakterija, izazivaju alergiju i ostavljaju izmet na mjestima kroz koja prolaze. Međutim, procijenjeno je da ljude nervira samo 20 vrsta od 3.500 vrsta žohara koliko ih postoji na svijetu.

Daleko od gradova, žohari su izvor hrane za male sisavce, ptice i gmazove. Uz to, oni troše tvari koje se raspadaju u prirodi, a izmet koji ostavljaju je pun dušika, ključnog elementa za rast biljaka. Dakle, bez ovih insekata stvorila bi se neravnoteža u ekosustavu, kako u životinjskom, tako i u biljnom svijetu.

Svijet bez muha je svijet bez čokolade

Muhe su insekti s lošom reputacijom. Oni su povezani isključivo s prljavštinom, prenošenjem bolesti i neugodnim zujanjem. Sve su ove karakteristike istinite, ali muhe imaju i pozitivnu ulogu o kojoj se gotovo nikad ne govori, a koja olakšava naš opstanak na Zemlji.

Kada bi muhe nestale, eliminacija raznih organskih otpada ostala bi samo na bakterijama i gljivicama, a proces bi trajao puno dulje. Osim što su neophodan faktor za reciklažu raznih vrsta otpada, neke vrste muha su i aktivni oprašivači biljaka.

Ceratopogonidi su, na primjer, važni oprašivači tropskih kultura kao što je kakao, od čega se radi čokolada.

Ovo su samo tri insekta koje svi znamo i bez kojih ovaj planet više ne bi bio gostoljubivi dom koji znamo, a mnogo je njih koje nikada nismo upoznali iako rade u našu korist. A puno je i onih koje možda nikada i nećemo upoznati, sudeći po surovoj statistici.

(STUDOMAT.ba)