Četiri navike na društvenim mrežama kojih se trebate odreći!

Bliži nam se kraj godine i neizbježno je razmišljanje o tome što nam je protekla godina donijela, a što će donijeti nova. Vjerojatno ćete donijeti i novogodišnje odluke, ali postoji jedna koju ne biste trebali zanemariti: navike na društvenim mrežama.


52e4dc414256ad14ea898579ce203e7c1d22dfe05457744e712872d2 640 3
geralt (CC0), Pixabay

Za istinsku sreću u 2020. godine, oprostite se s lošim navikama na društvenim mrežama koje sabotiraju vašu dobrobit. Pronašli smo četiri loše navike na društvenim mrežama kojih se trebate riješiti, prenosi womeninadria.com.

Instagram vas spriječava da ponavljate outfit

Ako vam pregledavanje društvenih mreža stvara grižnju savjesti zbog ponavljanja odjeće, niste jedini. Nije baš uobičajeno vidjeti ljude s velikim brojem pratitelja kako dvaput nose istu odjeću na Instagramu. Ipak iscrpljujuće je obnavljati garderobu svaki put kad želite nešto objaviti. Skupo je i jednostavno nepotrebno. Počnite ponavljati odjeću na svom profilu.

Umjesto napuštanja društvenih mreža, njihova snaga se može iskoristiti za preokretanje ove norme. Umjesto sakrivanja ponavljanja, normalizirajte i slavite ponavljanje, rekla je osnivačica Thrivea Arianna Huffinton.

Društvene mreže vam stvaraju stres

Istraživači sa Univerziteta Lancaster i Univerziteta Friedrich-Alexander u Njemačkoj nedavno su proučavali 444 korisnika Facebooka koji su otkrili da umjesto da se odjave kad osjete da im se razina stresa povećava, radit će neku drugu aktivnost na istoj web stranici. Poslat će poruku, proučavati feed ili objaviti nešto.

Jedan od načina da prekinite s takvim ponašanjem je postavljanje jasne namjere prije nego što uđete na društvene mreže. Razmislite zašto se prijavljujete – želite li prijatelju poslati poruku, objaviti nešto ili proučavati feed kako biste odvratili pažnju od tjeskobe ili dosade? Jednostavno znanje kako namjeravate koristiti platfomoru može vam pomoći stvoriti bolje granice s društvenim mrežama. Ako vam nešto stvara stres na društvenim mrežama, svjesno se odlučite za prekidanje korištenja.

Prestanite pratiti profile koji vas ne usrećuju

Društvene mreže igraju važnu ulogu u tome kako se osjećamo. Neki profili vam mogu stvoriti grižnju savjesti ili tjeskobu pa je vrijeme da ih prestanete pratiti. Umjesto da u potpunosti izbjegavate društvene mreže, jednostavno maknite s naslovnice profile zbog kojih se ne osjećate dobro.

Prije nego što pritisnete gumb za praćenje, napravite pauzu i zapitajte se: Hoće li mi ovo poboljšati život ili će me oduševiti na neki način? Ako je odgovor ne, nemojte zapratiti profil.

Korištenje telefona prije spavanja

Vjerojatno već znate da plavo svjetlo s naših ekrana može poremetiti naš ciklus spavanja i imati štetne posljedice na naše cjelokupno zdravlje. Iako znamo da je to istina, mnogi od nas (pokušavaju) utonuti u san tako da provjeravaju svoj mobitel. Vrijeme je da prekinete s tom navikom. Dobivamo više nego dovoljnu količinu naše dnevne doze plavog svjetla tokom dana. Pokušajte staviti alarm 30 minuta prije spavanja i iskoristite to vrijeme za maštanje – bez uređaja. Štoviše, pokušajte započeti novu godinu i s jutrom bez tehnologije.

(STUDOMAT.ba)