Stipendije njemačke privrede za studente iz BiH

Mercedes, Bosch, Siemens su neke od njemačkih kompanija koje su otvorile vrata za studente iz BiH, a prakse počinju idućeg ljeta.


Foto: DW
Foto: DW

Riječ je Programu stipendija njemačke privrede Fondacije dr Zoran Đinđić za studente Zapadnog Balkana, piše Deutsche Welle.

– Imam ogromnu želju da radim za BMW. To je za mene posao iz snova i automobil nad automobilima. Tako sam napisao u svom motivacionom pismu, iskreno i bez uvijanja, objašnjava Nenad, bivši stipendista.

On nije dobio praksu u BMW-u ali jeste u drugoj njemačkoj kompaniji. U Minhenu je proveo, kaže nezaboravnih jedanaest mjeseci.

– Po isteku prakse, narednih pet mjeseci me je stipendirala kompanija u kojoj sam radio. Riječ je o velikoj firmi koja se bavi proizvodnjom pneumatskih sistema za komercijalna i šinska vozila. Svjetski su lider u toj oblasti, imaju oko 20.000 zaposlenih, navodi Nenad.

Prakse traju od tri do šest mjeseci

Fondacija dr Zoran Đinđić iz Srbije u saradnji sa Njemačkom privrednom komorom i Ministarstvom za privredu i razvoj, omogućava studentima iz cijelog regiona, da provedu tri do šest mjeseci na stručnoj praksi u Njemačkoj. U programu učestvuju vodeće njemačke kompanije kao što su Bosch, Siemens, Deutsche Bahn i mnoge druge.

Njemačka vlada daje stipendiju od 550 eura mjesečno, kompanija pokriva troškove smještaja. Troškovi zdravstvenog osiguranja i puta su takođe pokriveni.

Ovaj stipendijski program predstavljen je banjalučkim studentima, koji su po svemu sudeći izuzetno zainteresovani za praksu u Njemačkoj.

Najveći broj stipendija nudi se u inžinjerskim oblastima i ekonomiji, ali i studenti ostalih fakulteta mogu pronaći nešto za sebe. U toku je konkurs za trinaestu generaciju stipendista, traje do 15. novebra a prakse počinju 1.juna 2016. Oko 200 kandidata regiona imaće priliku da radi u Njemačkoj idućeg ljeta. Svi detalji mogu se pronaći na sajtu www.djindjic-stipendienprogramm.de.

Rok za prijavu 15. novembar

Damjan Milanović je na četvrtoj godini Ekonomskog fakulteta. Ima veliku želju da stekne praksu i konkretne vještine u svom budućem poslu, a priliku da to bude u Njemačkoj neće propustiti.

– Zanimaju me finansije i računovodstvo, nadam se da ću u toj oblasti naći praksu. Nažalost, ovdje tokom cijelog studija nikakvo praktično iskustvo nismo imali. Zaista mi je to potrebno i nadam se da ću dobiti ovu stipendiju, ističe Damjan.

Damjan odlično govori engleski, njemački malo lošije ali će do juna naredne godine i to promjeniti. Daće sve od sebe da nekoliko mjeseci provede u njemačkoj kompaniji. Potrebno je da su kandidati na četvrtoj godini osnovnih studija, na master ili doktorskim studijima. Važno je da znaju engleski ili njemački jezik a najbolje oba, kaže Saša Marković, regionalni koordinator Programa stipendija njemačke privrede Fondacije dr Zoran Đinđić za studente Zapadnog Balkana.

– Kroz program je prošlo preko 500 studenata iz regiona. Referenca njemačke kompanije u biografiji kao što je Mercedes ili Siemens mnogo znači. Cilj je ne samo da oni lično profitiraju već da to stečeno znanje primijene u svojoj sredini, ističe Marković.

Budući inženjeri i ekonomisti najlakše do prakse

Za buduće ljekare ponuda je nešto slabija, ali svakako ima mogućnosti, ako ne preko ovog programa onda na drugi način. Dvadesetpetogodišnji Željko Jakšić završava studije medicine, došao je na prezentaciju pomenutog stipendijskog programa kako bi u njemu pronašao svoju šansu.

– Za početak me zanima intenzivni kurs njemačkog jezika, jer koliko vidim ovdje za mene nema baš mnogo toga, ali pokušaću svakako, ističe Željko.

Nenad Radović je na praksu otišao kao student završne godine Mašinskog fakulteta u Banjaluci. Vratio se spremniiji i odlučniji da u pozivu koji je odabrao ostvari što je više moguće u svojoj zemlji. Imao je ponudu da ostane u Njemačkoj ali je nije prihvatio. Ovaj dvadesetsedmogodišnjak danas radi u jednoj bh. firmi koja dosta sarađuje s njemačkom kompanijama, pa često ima priliku da putuje. Iako je praksu već odavno odradio, aktivnosti u okviru programa i dalje traju. Nenad je član alumni kluba koji bivše stipendiste redovno okuplja.

(DW)