Šta sve rukopis govori o vama?

Dok pišemo, većina nas se koncentriše samo na sadržaj napisanog, ali neki tvrde kako se mnogo toga o karakteru osobe može saznati iz njenog rukopisa.


rukopis

Dok pišemo, većina nas se koncentriše samo na sadržaj napisanog, ali neki tvrde kako se mnogo toga o karakteru osobe može saznati iz njenog rukopisa.

rukopisJesmo li bahati, povučeni, uplašeni, nervozni ili samouvjereni? Na ta i još 5000 pitanja može nam odgovoriti grafologija, nauka o rukopisu.

Istraživanje je provela kompanija National Pen Company te iznijela dobivene rezultate. Naime, veličina i oblici vaših slova te razmaci među riječima govore o vašim osobinama više nego što ste mislili.

Pišete li mala ili sitna slova, vjerovatno ste povučena i sramežljiva osoba, dok slova umjerene veličine svjedoče da su oni koji su ih napisali prilagodljive i stabilne ličnosti.

Veliki razmak među riječima znači da uživate u slobodi i ne volite biti okruženi gomilom ljudi. Oni koji ne mogu podnijeti biti usamljeni pisat će zbijene rečenice.

Nagib i oblik slova također nisu beznačajni. Naginje li vaš rukopis u desnu stranu otvoreni ste novim iskustvima i poznanstvima, dok oni kojima slova vuku na lijevo imaju potpuno suprotne karakteristike. Ako su vam slova pak uspravna, logična ste i praktična osoba koja se ne predaje na milost i nemilost osjećajima.

Ukoliko vaša slova imaju jasne i oštre rubove, vjerovatno ste agresivnog karaktera, veoma inteligentni i znatiželjni. Okrugla su, s druge strane, odlika kreativaca i umjetnika, a spojena pisana slova svjedoče da je njihov “pisac” sistematičan i oprezan pri donošenju odluka.

Začuđujuća je šta sve tačka na slovu “i” može reći o onome ko je napisao. Maštoviti će je smjestiti visoko iznad baze slova, a organizovani i koncentrisani na detalje malo niže. Ukoliko tačka nije tačka, već krug, riječ je o djetinjastom vizionaru, a ako stavljate crticu umjesto tačke vjerovatno ne učite na svojim greškama.

Slovo “t” takođe odaje neke crte vašeg karaktera. Vodoravna crta u tom slovu može biti dugačka ili kratka, na vrhu okomite ili u sredini, a ovisno o poziciji i dužini te crte ljudi mogu biti ambiciozni ili povjerljivi, odlučni ili lijeni.

Ostavljate li svoje “o” otvorenim ili brižno spajate početak s krajem kružne linije reći će jeste li govorljivi i društveni ili introvertni.

Ako volite čvrsto pritisnuti olovku na papir mogli biste biti ukočeni, dok blag pritisak znači osjetljivost, empatiju, a možda i manjak vitalnosti.

Osim uopšte o karakteru, vaš rukopis može s određenom sigurnošću ponešto reći i o vašem zdravlju. Naime, varira li vaš pritisak na papir tokom pisanja, vjerovatno imate povišen krvni pritisak.

Ako se vaš rukopis nepravilno mijenja, možda biste trebali posjetiti doktora i informisati se o Alzheimerovoj bolesti. Slično je i s nagibom slova: ukoliko on varira s lijeva na desno ili obrnuto, možda se radi o znacima shizofrenije.

Također, klonite se premalih slova, takozvane mikrografije, jer ona je grafološki pokazatelj Parkinsonove bolesti.

(index.hr)