Šta sve rukopis govori o vama?

Dok pišemo, većina nas se koncentriše samo na sadržaj napisanog, ali neki tvrde kako se mnogo toga o karakteru osobe može saznati iz njenog rukopisa.


Dok pišemo, većina nas se koncentriše samo na sadržaj napisanog, ali neki tvrde kako se mnogo toga o karakteru osobe može saznati iz njenog rukopisa.

Jesmo li bahati, povučeni, uplašeni, nervozni ili samouvjereni? Na ta i još 5000 pitanja može nam odgovoriti grafologija, nauka o rukopisu.

Istraživanje je provela kompanija National Pen Company te iznijela dobivene rezultate. Naime, veličina i oblici vaših slova te razmaci među riječima govore o vašim osobinama više nego što ste mislili.

Pišete li mala ili sitna slova, vjerovatno ste povučena i sramežljiva osoba, dok slova umjerene veličine svjedoče da su oni koji su ih napisali prilagodljive i stabilne ličnosti.

Veliki razmak među riječima znači da uživate u slobodi i ne volite biti okruženi gomilom ljudi. Oni koji ne mogu podnijeti biti usamljeni pisat će zbijene rečenice.

Nagib i oblik slova također nisu beznačajni. Naginje li vaš rukopis u desnu stranu otvoreni ste novim iskustvima i poznanstvima, dok oni kojima slova vuku na lijevo imaju potpuno suprotne karakteristike. Ako su vam slova pak uspravna, logična ste i praktična osoba koja se ne predaje na milost i nemilost osjećajima.

Ukoliko vaša slova imaju jasne i oštre rubove, vjerovatno ste agresivnog karaktera, veoma inteligentni i znatiželjni. Okrugla su, s druge strane, odlika kreativaca i umjetnika, a spojena pisana slova svjedoče da je njihov “pisac” sistematičan i oprezan pri donošenju odluka.

Začuđujuća je šta sve tačka na slovu “i” može reći o onome ko je napisao. Maštoviti će je smjestiti visoko iznad baze slova, a organizovani i koncentrisani na detalje malo niže. Ukoliko tačka nije tačka, već krug, riječ je o djetinjastom vizionaru, a ako stavljate crticu umjesto tačke vjerovatno ne učite na svojim greškama.

Slovo “t” takođe odaje neke crte vašeg karaktera. Vodoravna crta u tom slovu može biti dugačka ili kratka, na vrhu okomite ili u sredini, a ovisno o poziciji i dužini te crte ljudi mogu biti ambiciozni ili povjerljivi, odlučni ili lijeni.

Ostavljate li svoje “o” otvorenim ili brižno spajate početak s krajem kružne linije reći će jeste li govorljivi i društveni ili introvertni.

Ako volite čvrsto pritisnuti olovku na papir mogli biste biti ukočeni, dok blag pritisak znači osjetljivost, empatiju, a možda i manjak vitalnosti.

Osim uopšte o karakteru, vaš rukopis može s određenom sigurnošću ponešto reći i o vašem zdravlju. Naime, varira li vaš pritisak na papir tokom pisanja, vjerovatno imate povišen krvni pritisak.

Ako se vaš rukopis nepravilno mijenja, možda biste trebali posjetiti doktora i informisati se o Alzheimerovoj bolesti. Slično je i s nagibom slova: ukoliko on varira s lijeva na desno ili obrnuto, možda se radi o znacima shizofrenije.

Također, klonite se premalih slova, takozvane mikrografije, jer ona je grafološki pokazatelj Parkinsonove bolesti.

(index.hr)


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!

STUDOMAT
STUDOMAT je najveća internet zajednica studenata i mladih u regionu osnovana 2012. godine, namijenjena studentima i mladima u potrazi za informacijama o studiju i dodatnoj edukaciji, stipendijama, studentskim poslovima, smještaju i ostalim temama koje su interesantne studentima i mladima.
X