STIPENDIJE: Vlada Republike Češke

Vlada Republike Češke dodjeljuje studentima iz Bosne i Hercegovine stipendije za prvi, drugi i treći ciklus studija na češkim univerzitetima i fakultetima u akademskoj 2014/2015. godini.


studij ceska republika

Vlada Republike Češke dodjeljuje studentima iz Bosne i Hercegovine stipendije za prvi, drugi i treći ciklus studija na češkim univerzitetima i fakultetima u akademskoj 2014/2015. godini.

studij ceska republikaStipendije za akademsku 2014/2015. godinu se nude za:

  • dodiplomske, postidplomske i doktorske programe na češkom jeziku (program obuhvata jednogodišnje obavezno studiranje češkog jezika prije nego što je kandidat primljen na studij izabranog smjera), i to za sljedeće smjerove: (1) tehničko-ekonomski smjerovi, (2) društveno-naučni smjerovi, (3) smjer medicinski fizičar (zaštita od zračenja).
  • postdiplomske i doktorske programe na engleskom jeziku (program pretpostavlja dovoljno znanje engleskog jezika, koje se provjerava putem testa), i to za sljedeće smjerove: (1) economics, (2) agriculture, (3) informatics, (4) environment, (5) energetics. Programe na engleskom jeziku nude samo odredjeni univerziteti – pročitajte njihov spisak sa linkovima.

Uslovi za apliciranje:

  • kandidati moraju biti građani Bosne i Hercegovine te imati trajni boravak u Bosni i Hercegovini,
  • kandidati moraju biti spremni da počnu i uspješno završe čitav program univerzitetskog studija (dodiplomski ili postdiplomski ili doktorski) u Republici Češkoj, i to na jednom od javnih univerziteta (u Češkoj ima 27 javnih univerziteta),
  • kandidati moraju do prije početka studiranja u Češkoj završiti prethodni stepen obrazovanja (kandidati za dodiplomski studij moraju u prethodnoj godini da završe srednju školu, kandidati za postdiplomski moraju da završe dodiplomski i t.d.).

Način apliciranja: Studenti, koji ispunjavaju sve navedene uslove moraju popuniti online prijavu na adresi: registr.dzs.cz/registr

Krajnji rok za apliciranje: 30. septembar 2013. godine.

Više informacija na web stranici Ambasade Republike Češke u Sarajevu.

(mzv.cz/sarajevo)