Šta sve kažemo na početku semestra: “Ovaj semestar ću sve redovno učiti”

Svaki semestar započinjemo famoznim izjavama o tome kako ćemo biti bolji studenti.


Na početku svakog semestra donosimo odluke kako ćemo biti bolji, uspješniji, vrijedniji… Hoćete li se pridržavati ovih odluka? I koliko dugo?

Advertisements

Ovog semestra moje bilješke biće pravo malo remek djelo

Svečano se zaklinjem da ću redovno praviti bilješke na predavanjima i vježbama, te da ću ih prepisivati i sređivati. Rekli svi na prvog dana, pa porekli. Možda će vas ovo držati neko vrijeme, ali ubrzo ćete se vratiti svojim “škrabotinama” jer lakše je brzo pisati pa onda dešifrovati bilješke. Svi mi imamo naše male šifrarnike koji nam olakšavaju hvatanje bilješki na predavanjima, piše studentskizivot.com.

Ali pokušajte da ovog puta bilješke držite na jednom mjestu, organizovane prema predavanjima i spremne za učenje, jer ukoliko dočekate ispitni rok sa gomilom razbacanih papira izgubićete dragocjeno vrijeme.

Ni pod kojim uslovima neću prihvatiti poziv za provod dok ne završim sve obaveze

Još jedan popularan krik i odluka s kratkim rokom trajanja. Uredu, ne morate se zaista odreći svih društvenih aktivnosti, ali pokušajte da odolite primamljivim pozivima za provod u situacijama kada ste stvarno zauzeti, kada apsolutno morate učiti za kolokvijum ili ispit, kada ujutro morate predate seminarski rad. Nakon noći provedene u provodu sasvim sigurno nećete stići da završite sve u posljednjem trenutku. Ali to ne znači da ne možete dozvoliti sebi povremeni odmor i razonodu, šta više prijaće vam i napunićete baterije za nove radne pobjede. Budite sigurni da ste dobro organizovali vrijeme i spremite se za provod.

Neću potrošiti studentski kredit ili stipendiju u roku od tri dana

Advertisements

Ok, nećemo ulaziti u diskusiju o visini ovih nadoknada za student, niti da li su vam dovoljne da pokrijete sve troškove studentskog života, ali pokušajmo da se pridržavamo tog obećanja da nećemo sav novac potrošiti već prve sedmice. Ukoliko živite sami potrebno je da savladate vještinu raspodjele finansija. Što prije naučite da upravljate svojim finansijama prije ćete biti spremni da zakoračite u život. Napravite listu najvažnijih izdataka i količinu novca koji će vam biti potreban, tek onda se možete pozabaviti onim manje bitnim detaljima.

Biću aktivan na predavanjima

Ako je potrebno zapišite, napravite podsjetnik, ali pridržavajte se ove parole. Budite redovni na predavanjima, “hvatajte” bilješke, pazite ukoliko profesor govori o ispitu. Više od toga, potražite dodatne materijale, iskoristite biblioteku, internet…

Pozabaviću se svojim zdravljem

Pekara, roštilj, pica…doručak, ručak, večera, šta mi može biti više potrebno?! E pa zaboravite na ovo jer u pitanju je vaše zdravlje. Pokušajte da se suzdržite od brze hrane i prekomjernog konzumiranja “pekare”, pokušajte da izbalansirate svoju ishranu. Na predavanje ponesite nešto kvalitetnije za užinu. Ukoliko se hranite u menzi pokušajte da odolite onom pohovanom siru i nemojte ga uzimati baš svaki put. Ukoliko volite da izlazite pokušajte da ne zloupotrebljavate svoju mladost i dobro zdravlje prekomjernim konzumiranjem alkohola. Svi znate koje su posljedice. I pokrenite se, sjedenje “ubija”! Dovoljno je što sjedite na predavanjima, u prijevozu, kod kuće… Vaše tijelo biće vam zahvalno ako se pokrenete! Student ste, iskoristite sve mogućnosti da se bavite besplatnim sportom!

Učit’ ću redovno svaku lekciju

Ovo je također izraz kojeg studenti izgovaraju na početku semestra. Međutim, dok se nabavi literatura i popije kafica sa svim prijateljima koje niste dugo vidjeli, te dok se prilagodimo novim obavezama i aktivnostima vezanim za predavanja i vježbe, shvatimo da smo već odmakli sa gradivom na predavanjima, a da nismo naučili niti jednu jedinu stranicu. No, ne očajavajte, nego se pokrenite! Rasporedite sebi vrijeme, tj. koliko dana vam treba za neki ispit i na taj način ćete, ukoliko napravite dobru procjenu, stići naučiti gradivo za ispit.