Šta su kognitivne sposobnosti i kako mogu pomoći pri učenju?

Kognitivne sposobnosti nisu nov termin i najčešće ih čujemo da se spominju kada se govori o učenju, đacima i studentima, ali šta one tačno predstavljaju u našem misaonom procesu?


Studying at home
Ilustracija: Envato

Kognitivne sposobnosti su zapravo osnovne vještine koje vaš mozak koristi za razmišljanje, učenje, zaključivanje, čitanje, pamćenje i generalno obraćanje pažnje na stvari oko sebe. Sve ove vještine kombinovane zajedno preuzimaju informacije koje dolaze do vašeg mozga i premještaju ih u takozvanu „banku znanja“ koju kasnije koristite u svakodnevnom životu – na poslu, na fakultetu i drugdje, prenosi startuj.ba.

Advertisements

Važno je znati da svaka od vaših kognitivnih sposobnosti igra važnu ulogu u obradi novih informacija koje ranije niste imali. Takođe, ako vam je samo jedna od ovih sposobnosti slaba, vaša cjelokupna sposobnost upijanja, razumijevanja, pamćenja i korištenja novog znanja može biti ugrožena. Zbog toga je ključno da se sve ove sposobnosti njeguju i da se na njih obraća pažnja.

Ovo je kratak pregled svih kognitivnih sposobnosti kao i posljedica koje možete osjećati ako vam je neka od njih slabije razvijena.

Zadržana pažnja

Razvijena vam omogućava da ostanete fokusirani na jedan zadatak u dužem vremenskom periodu. Kada je nerazvijena dovodi do toga da imate gomilu nezavršenih projekata i da brzo skačete sa jednog projekta na drugi.

Selektivna pažnja

Kada je razvijena, omogućava vam da ne izgubite fokus koji imate na jednu temu čak ni uz razne distrakcije. Nerazvijena znači da vam je lako skrenuti pažnju kada nešto radite.

Podijeljena pažnja

Omogućava vam da pamtite informacije čak i kada radite dvije ili više stvari u isto vrijeme. A ako nije razvijena, multitasking vam predstavlja problem i dešavaju se česte greške u onome što radite.

Advertisements

Dugotrajno pamćenje

Kada brinete o ovoj sposobnosti možete da se sjetite i davno prošlih događaja i naučenog gradiva sa odličnom preciznošću, i očekivano, kad ona izostane teško se prisjećate ranije upamćenih informacija.

Kratkotrajno pamćenje (radna memorija)

Kada razvijete ovu sposobnost u mogućnosti ste da prikupljate i pamtite informacije dok ih u isto vrijeme koristite. Tačnije da odmah implementirate ono što ste sad naučili. Nedostatak ovakve sposobnosti dovodi do toga da morate više puta da čitate uputstva za zadatke koji su vam dodijeljeni i da imate poteškoće sa pamćenjem složenijih uputstava.

Logika i rasuđivanje

Sa razvijenom logikom brzo rasuđujete, dobijate ideje i rješavate probleme. Sa nedostatkom ove sposobnosti često ćete se pronaći u situaciji da nešto ne razumijete ili da se osjećate zasuti sa previše informacija.

Slušna obrada

Ako radite na ovoj sposobnosti bićete u mogućnosti da analizirate audio sadržaje na brži i bolji način. U nedostatku, mogu se očekivati poteškoće sa učenjem čitanja, i razumijevanja onoga pročitanog.

Vizuelna obrada

Fotografsko pamćenje i vizualizacija onoga o čemu mislite su posljedice ove dobro razvijene sposobnosti. Kada je ne razvijate možete imati poteškoće sa razumijevanjem i pamćenjem onoga što ste pročitali kao i sa snalaženjem u prostoru.

Brzina razumijevanja

Kao što i sam naziv kaže, ova vještina dozvoljava brzo i tačno obavljanje zadataka. U suprotnom, sporo rješavanje svakodnevnih zadataka i teže snalaženje sa velikim dijelom obaveza.