Šta domaći pisci preporučuju za čitanje

Vrijeme je godišnjih odmora, a za ljubitelje pisane riječi i prilika da u miru pročitaju neku knjigu. U moru novih naslova teško je pronaći najbolje i najkvalitetnije, a često zbog raznih planova za ljetovanje mnogi se ne stignu posvetiti istraživanju književnog tržišta.


knjige godisnji odmor1

Vrijeme je godišnjih odmora, a za ljubitelje pisane riječi i prilika da u miru pročitaju neku knjigu. U moru novih naslova teško je pronaći najbolje i najkvalitetnije, a često zbog raznih planova za ljetovanje mnogi se ne stignu posvetiti istraživanju književnog tržišta.   

knjige godisnji odmorKoje naslove ne bi valjalo zaobići ovoga ljeta, novinari Dnevnog avaza su upitali velikane pisane riječi Abdulaha Sidrana, Zlatka Topčića i Zilhada Ključanina.

Osim klasika kakvi su Meša Selimović, Ivo Andrić, Mehmedalija Mak Dizdar, Skender Kulenović, Aleksa Šantić…, naši pisci imali su još mnogo zanimljivih prijedloga.

– Bez ikakve dvojbe, moja preporuka je roman “Karnera” crnogorskog pisca Milorada Popovića, koji će početkom idućeg mjeseca u Tuzli dobiti najvažniju regionalnu nagradu za roman – “Meša Selimović”. Snažna je to autobiografska proza u kojoj se sudbina jednog crnogorskog profesionalnog boksera povezuje s piščevom tridesetogodišnjom borbom za povratak crnogorske narodne i državne samostalnosti, literatura kao historija i historija kao literatura, istakao je Sidran.

Topčić smatra da bi roman “Ogorčenost” nobelovca na čekanju Filipa Rota (Philip Roth) sigurno trebao ući u uži krug obavezne literature, jer je, ističe, to po svemu izuzetno štivo u kojem je umijeće pripovijedanja uzdignuto do istinske umjetnosti.

– Pisana stilom velikog majstora, lijepa u cjelini i u detalju, ova knjiga se s ushićenjem čita u jednom dahu, a nakon tri sata bude vam žao što njen hrbat nije deblji. Ne preostaje vam ništa drugo nego da se vratite na početak i čitate ponovo, ovaj put u uživanju ipak uskraćeni za iznenađenje zbog maestralnog finala ovog velikog romana.

“Alexis ili traktat o uzaludnoj borbi” prvi je roman – tačnije bi bilo reći da je ipak riječ o pripovijetki – velike Margerit Jursenar (Marguerite Yourcena), autorice glasovitih “Hadrijanovih memoara” i po mnogo čemu je, izuzev možda po čuvenju, njeno najbolje djelo. Velika književnost, istakao je Topčić.

Ključanin preporučuje djelo “Dopler” mladog norveškog pisca Erlenda Lua (Loe), jer je to jedna od onih knjiga koje se brzo čitaju, a dugo pamte. “Dopler” je oštra kritika društva i priča o besmislu svega onoga čemu danas treba da stremi prosječan čovjek. Obogaćena je Luovim neodoljivim i prepoznatljivim humorom koji vam ne dozvoljava da ovu, na momente surovu i oporu knjigu, doživite kao mračnu i pesimističnu.

– Preporučio bih i knjigu “Rubin na njenom pupku” britanskog romanopisca Barija Ansvorta (Barry Unsworth). Priča je to o muslimanima na Siciliji. Istom temom bavio se i Tarik Ali (Tariq), ali ovo je još bolja knjiga. Također, moja preporuka je i knjiga “Životi svetaca” Nine Ričija (Nino Ricci). To je istinski dragulj od romana, pojasnio je Ključanin.

Za one koji nemaju čitalačku kondiciju

– Turska spisateljica Asli Erdogan (Erdogan) napisala je knjigu “Čudesni mandarin”, koja zaslužuje da bude preporučena. Njene dobro skrojene novelete, skice i vinjete doimaju se ponekad kao filigranski ispisana poezija u prozi. Dobro će doći onima koji nemaju čitalačku kondiciju za duže proze ni budnu pažnju za romane-rijeke nego preferiraju snažan i sažet izraz na stranici ili dvije, i još kraće od toga, istakao je Topčić.

(avaz.ba)