“Ova borba tek počinje i svi moramo biti spremni na žrtvu ako želimo izboriti promjene na bolje za sve studente na UNTZ”, kazali su iz SPUT-a.

Studentski parlament Univerziteta u Tuzli već neko vrijeme najavljuje proteste.

U posljednjem obavještenju upućenom studentima Univerziteta u Tuzli rečeno je da se čeka saglasnost MUP-a TK, a to možete pročitati na narednom linku:

SPUT: Ne nasjedajte na lažne profile i provokacije, protesti će biti održani

Novo obavještenje SPUT-a za studente objavljeno je 6. aprila 2021. godine na njihovoj zvaničnoj web stranici, a mi vam isto prenosimo u cjelosti:

– Sutra će biti održana protestna šetnja studenata u skladu s preporukama i saglasnosti MUP-a TK-a.

Razlog za istu su neispunjeni zahtjevi prema nadležnim organima koje smo blagovremeno najavljivali kroz ranije objave. Nažalost, Zakon o javnom okupljanju u TK je znatno rigorozniji u odnosu na ostale kantone i onemogućava okupljanja u blizini javnih institucija na udaljenosti od 400m od istih.

Zahvaljujemo se velikom broju studenata koji je putem studentskih vijeća- sastavnica SPUT-a izrazio podršku samim protestima, te stavio na raspolaganje za iste, gdje smo mnoge nažalost morali odbiti i kazati da nas ne smije biti više nego što to dozvoljava MUP TK, trenutni zakoni i mjere koje su na snazi. Na jučerašnjoj i današnjoj sjednici SPUT-a usvojeni su određeni zahtjevi koji će se dostaviti u proceduru Vladi TK na dalje razmatranje i postupanje.

Drage kolegice i kolege studenti, i među članovima Predsjedništva postoji različit stav o potrebi organizacije nastave, jedni su za online drugi za kombinovani model, treći za tradicionalni model uživo nastave i vježbi. Skoro svi smo saglasni da je vježbe skoro pa nemoguće nadoknaditi, posebno ako se radi o laboratorijskim vježbama. Shodno tome teško je napraviti unificiran zahtjev koji svima u jednoj rečenici odgovara, kad trud i rad svih aktera nije isti i razlikuje se od fakulteta do fakulteta. Imamo odgovornost biti svjesni i naših različitosti i obavezu zahtijevati kvalitetnije obrazovanje. Saglasni smo da uživo nastavu ne može ništa zamijeniti u onoj mjeri čime bi svi akteri nastavnog procesa u potpunosti bili zadovoljni, što je pokazala i realizacija nastavnog plana i programa u prethodnom semestru gdje su se pojedini odlučili za nastavu i vježbe uživo jer su im to prostorni i ljudski kapaciteti dozvoljavali. Stoga zahtjevamo da se nastava održava shodno epidemiološkoj situaciji, ali i shodno kapacitetima kojima raspolažu fakulteti.

Svjesni smo činjenice da se susrećemo konstantno s različitim oblicima nepravde i nerazumijevanja. Situacija u društvu nikako nije ugodna, pluralizam i populizam postaju atributi IN, a moral i čast tradicionalni i zastarjeli, što je pogubno za jedno društvo i svi moramo raditi na tome da ne dozvolimo takav scenario. Biti spremni da radite i govorite istinu odmah zahtjeva posljedice po vas same, jer čak i istinu u moru pojedinih interesnih medija je danas teško prepoznati.

Ova borba tek počinje i svi moramo biti spremni na žrtvu ako želimo izboriti promjene na bolje za sve studente na Univerzitetu u Tuzli.