Studenti u Sarajevu protestuju jer ostaju bez hrane u domovima

Nemaran odnos nadležnih godinama unazad doveo je studente do ruba u kojem ostaju bez hrane.


sc

Udruženje studenata Studentskog centra je najavilo za srijedu (7.4.2021.) proteste ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo, s početkom u 9 i 30 sati.

Studenti planiraju protestom iskazati nezadovoljstvo zbog loše situacije u domovima u kojima žive, kao i zbog generalno lošeg načina ophođenja prema ovoj populaciji.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Ističu da je nemaran odnos nadležnih godinama unazad doveo studente do ruba u kojem ostaju bez hrane.

Studentski centar: Protesti zbog lošeg i nemarnog odnosa prema studentima

Naime u JU “Studentski centar” zbog neisplaćivanja novca dobavljačima, menza polako ostaje bez hrane, a studenti uredno kupuju svoje bonove koje ne mogu iskoristiti. Zbog ovoga su proteste planirali održati još u proteklu subotu, međutim zbog epidemiološke situacije su ipak otkazani, prenosi Klix.

 – Studentima JU ‘Studentski Centar’ Sarajevo duguje oko 100.000KM. Zgrade, i pored uvrštavanja na spisak projekta energetske efikasnosti u 2019. godini još nisu renovirane. Godinama kanton ne plaća punu dotaciju JUSC-u pa su ulaganja u inventar mizerna, a kao presudan momenat navodimo taj da se nadležni preko 40 dana prepucavaju s direktorom da li je direktor ili ne, dok za to vrijeme dobavljači otkazuju dovoz hrane zbog dugova, javne nabavke propadaju jer ih nema ko potpisati. Elektrodistribucija najavljuje isključenje električne energije i sl,.

Dodaju da mirno okupljanje podržava i Studentski parlament Univerziteta u Sarajevu, JUSC, te većina fakultetskih asocijacija.