SPUT: Ne nasjedajte na lažne profile i provokacije, protesti će biti održani

"Molimo vas da ne nasjedate na lažne profile, provokacije i pritiske režimskih medija koji iznose neistine."


SPUT

Predstavnici Studentskog parlamenta Univerziteta u Tuzli na svojoj zvaničnoj web stranici objavili su vrlo važno obavještenje za sve studente ovog univerziteta.

S obzirom na to da je objavljen tekst kojeg je objavio portal Crna Hronika, a u kojem je u anonimnom pismu izraženo nezadovoljstvo studenata Medicinskog fakulteta UNTZ, SPUT se oglasio i poručio studentima da ne nasjedaju na, kako navode iz SPUT-a, “lažne profile, provokacije i režimske medije”.

Studenti Medicinskog fakulteta u Tuzli ogorčeni na odluke Kriznog štaba TK, UNTZ-a i SPUT-a

Obavještenje SPUT-a prenosimo u cjelosti:

– Poštovane kolegice i kolege studenti,

Imamo obavezu i odgovornost reagovati na iznesene neistine i dezinformacije koje se plasiraju u javnost putem pojedinih medija, te izazivaju negativne emocije javnosti.

S obzirom da smo najavili proteste u MUP-u TK čije odobrenje za organizaciju očekujemo sutra, sa svih strana se javljaju različiti spinovi i dezinformacije kojima se služe pojedinci da razbiju protestnu šetnju studenata. Međutim, to im neće uspjeti.

Predsjedništvo Studentskog parlamenta kojeg čine predsjednici Studentskih vijeća fakulteta na Univerzitetu u Tuzli, održalo je, od donošenja naredbi mjera Kriznog štaba TK o obustavi nastave na Univerzitetu u Tuzli, četiri vanredne sjednice na kojima su se razmatrale i sumirale eventualne negativne posljedice koje bi se mogle odraziti na studente. Na prvoj sjednici održanoj u večernjim satima 27.03.2021. godine (petak), izneseno je niz argumenata i zahtjeva koji su dolazili s različitih fakulteta:

  • Članica Predjedništva ispred Fakulteta Elektrotehnike iznijela je stav da njima odgovara online sistem nastave, ali da će biti uskraćeni za vježbe koje su radili u laboratoriji.
  • Članovi Predsjedništva ispred RGGF-a, PMF-a, Tehnološkog fakulteta izjasnili su se da su do donošenja naredbi Kriznog štaba TK imali svu nastavu i vježbe na fakultetu, da ove mjere studentima nisu pogodne, ali da su spremni izdržati dvije sedmice i poštovati odluku Kriznog štaba TK. Istakli su da se ne slažu sa daljim zatvaranjem fakulteta s obzirom na loše iskustvo prošlogodišnjeg održavanja online nastave i vježbi pojedinih profesora.
  • Član Predsjedništva ispred Mašinskog fakulteta je iznio stav da je održao sastanak Skupštine, te da su studenti na Mašinskom fakultetu različitog razmišljanja, ali da više od polovine podržava proteste i traži rješenja za dalje da se studentima omogući što kvalitetnija nastava.
  • Članica Predsjedništva ispred Ekonomskog fakulteta je iznijela stav da se sva predavanja održavaju online već od početka semestra, ali da im je ovom odlukom uskraćeno održavanje vježbi na fakultetu koje su do dana donošenja iste održavane na fakultetu bez problema i uz poštivanje svih epidemioloških mjera. Također, studentima četvrte godine Ekonomskog fakulteta je ovom odlukom obustavljeno obavljanje stručne prakse koju moraju odraditi, inače ne mogu diplomirati.
  • Članica Predsjedništva Medicinskog fakulteta je iznijela stav da joj se javljaju studentski predstavnici sa svih studijskih godina, te da su ogorčeni na odluke Kriznog štaba i da žele proteste jer se svakom novom odlukom degradiraju i niko ne pokazuje određen sluh za studente. Uz to je potrebno napomenuti da se radi o studentima na koje se najviše odrazila cjelokupna situacija i da su donošenjem svake nove mjere isti uskraćeni za elementarne uslove njihovog studiranja – praksa, klinički staž…
  • Članica Predsjedništva sa Filozofskog fakulteta je iznijela stav da je online nastava dobro iskoordinirana na tom fakultetu, ali da na pojedinim odsjecima ne može zamijenti klasičan vid održavanja nastavnog procesa. Također je izrazila svjesnost o problemima drugih kolega, te da podržava organizaciju protesta uz opasku da postoji i manji dio studenata koji nije za to.
  • Članica Predsjedništva ispred Pravnog fakulteta je iznijela stav da oni nemaju toliko problema koje imaju ostali fakulteti, da su do dana donošenja naredbe Kriznog štaba imali nastavu uživo uz pridržavanje svih mjera, ali da podržava proteste i izražava podršku ostalim fakultetima kojima odluke Kriznog štaba TK narušavaju nastavni proces.
  • Članica Predsjedništva ispred Farmaceutskog fakulteta je imala iscrpno izlaganje u kojem je navela da su studenti Farmaceutskog fakulteta u zaista nezavidnom položaju, prvenstveno zbog nepostojanja prostora za održavanje nastave i onemogućavanje drugih fakulteta za ustupanje istih, te zabrinutost i stav da im se naredbom Kriznog štaba TK uskraćuje održavanje laboratorijskih vježbi koje su za njih nenadoknadive online putem, te je podržala upućivanje dopisa i organizaciju protesta.
  • Član Predsjedništva ispred Studentskog centra je iznio stav koji se odnosi na studente koji borave u smještajnim kapacitetima, da je u restoranu SC-a trenutno nestašica pilećeg i goveđeg mesa jer nisu prošli određeni tenderi, kao i da podržava stav većine za proteste jer studente niko ništa ne pita, već se stavi ključ u bravu na cijelom UNTZ bez ikakvih objašnjenja i racionalnih argumenata i bez promišljanja posljedica tog poteza, posebno znajući koliko se tu poštuju epidemiološke mjere.

S tim u vezi, svi članovi Predsjedništva su iskazali zabrinutost za održavanje aprilskog roka, čije održavanje nije bilo eksplicitno naznačeno naredbom Kriznog štaba TK, te smo jednoglasno donijeli odluku da jedan od zahtjeva prema Uredu premijera i Rektorata bude održavanje istih. ZAŠTO?

  1. Zato što smo bili svjedoci prošlogodišnjih nadoknada, kada su se ispitni rokovi nadoknađivali samo radi reda. To je bio rok sa ubjedljivo niskom prolaznosti, što se može provjeriti. Rijetki su bili pojedinci koji su dali studentima dovoljno vremena za održavanje ovog roka, bez obzira na odluku Senata.
  2. Studenti su učili i očekivali ovaj rok, te nije u redu da im se pred sami rok kaže da ne mogu izaći na ispit, posebno ako se uzme u obzir da 2 sedmice neće biti nastave i da samim tim prostor neće predstavljati problem za održavanje, uzimajući u obzir sva ograničenja broja prisutnih, te mjere koje su na snazi.
  3. Zato jer ćemo sigurno tražiti dodatne rokove mimo navedenih i zakonom predviđenih, upravo zbog situacije kakva jeste – zbog pandemije, te bismo prolongiranjem ovog roka svima napravili problem i uskratili mogućnost održavanja dodatnog roka u vremenu koje slijedi.
  4. Zaključkom Kriznog štaba TK na dan 26.03.2021.godine obustavljena je nastava na UNTZ bez objašnjenja za ispite. Pojašnjenjem pomenutog Zaključka Kriznog štaba TK (31.03.2021.godine) odobreno je održavanje ispita za studente Univerziteta u Tuzli, a ranijim kalendarom aprilski rok je predviđen od 5-17.aprila. Ne razumijemo profesore koji su zakazali ispit odmah 5.4., posebno ako uzmemo u obzir situaciju s pandemijom. Studenti imaju pravo da traže i dogovore izmjenu termina do 17. aprila 2021. godine.

Zaključak sastanka je bio da se, pored dopisa koji su upućeni, traže hitni sastanci u Rektoratu UNTZ i Uredu premijera.

Sastanak u Rektoratu je održan 31.03.2021. godine (srijeda), gdje su izneseni svi problemi s kojim se studenti susreću. Posebno je istaknuto da menadžment Univerziteta ne dobija jasnu sliku od strane fakulteta s kojim problemima se studenti susreću, te je traženo da UNTZ napravi i sprovede anketu o (ne)zadovoljstvu studenata online nastavom, što bi za cilj imalo da se aktiviraju profesori koji ne održavaju nastavu i vježbe, te samim time omogući izricanje odgovarajuće disciplinske kazne za one koji ne drže nastavu adekvatno. Provođenje tražene ankete očekujemo u toku sedmice.

Pored toga smo tražili uspostavljanje IT kulture i pravila, održavanje nastave prema predviđenom rasporedu, javno objavljivanje i pridržavanje silabusa, obavezno potpisivanje indeksa u dekanatu (a ne da studenti nose stotine indeksa na UKC i slično), poboljšan pristup internetu na fakultetima, uspostavu kompletnog ISS-a od naredne akademske godine, te mogućnost izolacije i poduzimanje mjera ukoliko dođe do pojedinačne zaraze korona virusom (spremnost na organizovanje nastave u vanrednim uslovima).

Sastanak u Uredu premijera TK-a nažalost nije održan, niti smo dobili povratnu informaciju. Nakon službenog upita upućenog i Ministru obrazovanja i nauke, dobili smo samo poruku da je naš zahtjev u proceduri i da ćemo dobiti odgovor. Na samom sastanku nadležnima smo htjeli staviti do znanja da u slučaju donošenja naredbi koje ne idu prilog obrazovanju i sticanju potrebnih znanja i vještina, budu spremni na zahtjeve kojima će studenti sigurno tražiti dodatne rokove ili povećan broj prenesenih predmeta da bi sve strane bile zadovoljne.

Shodno neodržavanju pomenutog sastanka, nastavljamo svoje neslaganje i nezadovoljstvo iskazivati demokratskim putem, samo ovaj put vaninstitucionalno – protestnom šetnjom, gdje ćemo ukazati na sve realne probleme studenata, te iznijeti dio rješenja za iste.

Na prozivke i mišljenja pojedinaca ne želimo trošiti energiju, poštujemo to jer svako ima pravo na mišljenje, ali i mi imamo mišljenje i stavove koje ne mjenjamo preko noći.

U prilog našem radu stoje činjenice i argumenti:

  • Prvi smo u Bosni i Hercegovini prošle godine izborili bezuslovni prelazak svih studenata,iako nas i dan danas zbog toga napadaju pojedini profesori i sav gnjev ispoljavaju prema nama, uprkos tome što je preko 6000 studenata tražilo bezuslovan prelazak! Nažalost, nakon zvaničnog odobravanja bezuslovnog prelaska su pojedinci, kako je ko davao uslov, ismijavali bezuslovni, pa čak i oni koji su pokretali inicijative i potpisivali službene akte vezane za isti!
  • Prvi smo i jedini u BiH obezbijedili da student upisan kao samofinansirajući u tom statusu može biti samo na prvoj godini, teda čim upiše narednu godinu prelazi na budžet (na taj način smo upolovili vlastite prihode UNTZ-a i zadržali novac u rukama studenata i njihovih roditelja, radi se o milionskim ciframa)
  • Jedini u Bosni i Hercegovini smo izborili mogućnost prenosa dva predmeta, bez obzira na godinu studija u okviru jednog ciklusa studiranja
  • Kroz Zakon o visokom obrazovanju TK smo uspjeli obezbijediti povećanje broja ispitnih rokova sa 3 redovna na 8 ispitnih rokova godišnje
  • Omogućili smo održavanje tzv. socijalnog roka, te sa ograničenja prijavljivanja samo u slučaju kada je studentu ostao jedan ispit do ostvarivanja uslova za narednu godinu, obezbijedili tu mogućnost za sve studente, uz ograničenje prijave 2 ili 4 ispita
  • Jedini smo uspjeli izvršiti izmjene Zakona koje omogućavaju obnovu statusa studenata, a to se posebno odnosi na studente Medicinskog fakulteta koji to pravo najviše koriste
  • Izborili smo kroz Zakon mogućnost komisijskog polaganja ispita, gdje predmetni ispitivač ne može biti član komisije. Također smo izborili da ova mogućnost za studente bude besplatna.
    Izborili smo produženje statusa apsolventa koji je ranije trajao od početka akademske godine do mjeseca marta, a sada traje do kraja akademske godine (produženje sa šest mjeseci na godinu dana), čime studenti automatski nemaju obavezu plaćanja ispita dodatnih šest mjeseci.
  • Uredili smo status imatrikulanta za preko 2000 studenata koji su bili u tom statusu(sistem ih uopšte nije prepoznavao)
  • Uspjeli smo izboriti smanjenje školarine za drugi ciklus studija na tehničkim fakultetima sa 3800 na 2400KM uz neviđen otpor profesora, zbog čega pojedini i dan danas iznose neistine o SPUT-u ili pojedinim predstavnicima.
  • Uspjeli smo izboriti član 135. Zakona o visokom obrazovanju koji štiti studente od nametanja slušanja i polaganja novih predmeta dok su u statusu obnove već se u tom slučaju radi ekvivalencija. Na osnovu toga je brojnim studentima omogućen bezuslovni prelazak sa pretposljednje na posljednju godinu studija.
  • Uspjeli smo se izboriti za blizu 1,5 miliona KM za adaptaciju i obnovu studentskih domova(za šta do današnjeg dana još nisu utrošena sredstva)
  • Uspjeli smo da izborimo adaptaciju sportskog terena pored Univerzitetske sportske dvorane uz pomoć Kantonalne direkcije cesta i tadašnjeg premijera TK-a.
  • Uspjeli smo izboriti adaptaciju prostorije za studente na Kampusu UNTZ, koja je izgledala kao ruševina
  • Obezbjedili dodatnu učionicu za studente Medicinskog fakulteta u podrumu, sudnicu i prostorije za studente Pravnog fakulteta, kao i biblioteku na Pravnom fakultetu, zbog čega smo izašli iz tog prostora, za koji smo bili ugovorom vezani
  • Inicirali smo obnovu dva amfiteatra na Fakultetu elektrotehnike iz sredstava Studentskog centra, koja su odobrena na zalaganje SPUT-a (da li smo nekad pisali o tome – ne. Naše je da radimo, a ne da populistički pišemo, ali ne možemo se ne zapitati da li ste čuli od dekana tog fakulteta ili bilo kojeg profesora da je to bila inicijativa i podrška SPUT-a za realizaciju i prioritet u tom vremenu-VJERUJEMO DA NISTE!)
  • Organizirali smo razne radionice za studente i sportske događaje, UNTZ lige, izbor sportiste UNTZ, Balkanijada (gdje smo jedini uspjevali okupiti oko 15 univerziteta iz BiH i regije, sa oko 400 učesnika za koje je bilo osigurano besplatno učešće).
  • Prvi smo u regionu održali izbore za delegate u skupštine Studentskih vijeća/ Udruženja studenata Studentskog centra elektronskim putem, gdje je svaki student imao mogućnost prijave – pod uslovom da nije aktivan u nekoj od političkih stranaka/partija, i tako dalje….

Ni ovo ne bismo spominjali da ne postoje pojedinci koji iznose laži i nastoje razjediniti studente. SPUT to nikad nije radio i nikad neće raditi, jer svi smo mi studenti.

Poštovane kolegice i kolege, Studentski parlament Univerziteta u Tuzli ne bi mogao ostvariti ništa od navedenog da nije imao Vašu podršku na svim izborima i na tome Vam se iskreno i od srca zahvaljujemo.

U životu će uvijek biti dobrih i loših ljudi, mi biramo biti prva grupa, a kad radite u interesu studenata očekujte veliki otpor kako vlasti, tako i profesora, a nažalost i pojedinih studenata koji odaberu tu stranu.

Za sve navedeno što smo objavili postoji pismena dokumentacija i akti, kao i svjedoci – učesnici dijaloga i sastanka.

Molim Vas da ne nasjedate na lažne profile, provokacije i pritiske režimskih medija koji iznose neistine.

Protesti su planirani da se održe ove sedmice, ali za iste nećemo biti u mogućnosti pozvati sve studente jer smo već upozoreni od strane MUP TK u vezi sa kažnjavanjem u slučaju kršenja mjera Kriznog štaba, kao i u slučaju prekršaja Zakona o javnom redu i miru TK. Sutra će se održati sjednica Predsjedništva da bi se finalizirali svi zahtjevi od strane fakulteta, po dobivanju saglasnosti iz MUP-a.

Studentski parlament UNTZ koordinira sa svim Studentskim vijećima fakulteta putem Predsjedništva SPUT, koje čine upravo predsjednici Studentskih vijeća. Jasno je kome smeta sve navedeno i ko nastoji lažima i neopravdanim sumnjama da unese nemire i razdor među studente.

Naša obaveza je da se borimo za kvalitetno obrazovanje, a odluke o obrazovanju donose nadležne institucije.

Hvala na izdvojenom vremenu ukoliko ste čitali navedeni tekst.

Predsjedništvo SPUT-a!