Spremnost za uspostavu saradnje Metalurško-tehnološkog fakulteta Zenica i Indonezije

Ambasador Republike Indonezije u Bosni i Hercegovini Roem Kono boravio je u posjeti Univerzitetu u Zenici.


yasa
Foto: TNT Portal

Ambasador Republike Indonezije u Bosni i Hercegovini Roem Kono boravio je danas u posjeti Univerzitetu u Zenici, gdje je razgovarao s rektorom tog univerziteta Jusufom Durakovićem i njegovim saradnicima.

Ambasador Kono je zahvalio domaćinima na dosadašnjoj saradnji te izrazio zadovoljstvo što je imao priliku da posjeti zenički univerzitet, na kojem “posebno mjesto ima Indonežanski korner”, postavljen u holu Metalurško-tehnološkog fakulteta UNZE-a.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

 – Indonežanski korner je na UNZE-u postavljen već dvije godine i, naravno, mi ćemo nastaviti našu saradnju. ‘Korner’ je prikaz kulture Indonezije i mi ćemo nastojati obnoviti s novim kolekcijama. ‘Korner’ ima za cilj, ne samo da prikaže kulturu Indonezije, nego da ojača prijateljstvo između Indonezije i BiH. Posebno u pogledu jačanja saradnje na polju razmjene studenata i tehnologija, istakao je Kono.

Ovaj sastanak, dodao je, ima za cilj da više BH studenata dobije priliku da studiraju u Indoneziji, ali i indonežanskih studenata na univerzitetima u BiH, prenosi TNT Portal.

 -Veoma sam zadovoljan što danas mogu ugostiti ambasadora Indonezije i što imamo priliku da razgovaramo o budućoj saradnji između dvije zemlje – Indonezije i BiH, a posebno UNZE-a sa univerzitetima u Indoneziji. Ova saradnja sa Indonezijom datira još od ranije, kroz razmjenu studenata, jer njihovi su studenti dolazili na naš Medicinski fakultet i imali su određene rezultate. Plan je da pokušamo razmijeniti i nastavnike i profesore. Pokazali su interes da napravimo saradnju i s našim Metalurško-tehnološkim fakultetom, jer Indonezija ima izuzetno razvijenu metalurgiju, istakao je rektor Duraković.