Obaveza je mnogo, spremate ispite, a ne možete da izdržite da provjerite ponekad stanje na Facebooku ili Instagramu?

Mozak ne može da radi bez goriva, pa je preskakanje obroka, posebno doručka, vrhunski ometač. Ovo su još neki od “ubica koncentracije” sa kojima se svi susrećemo.

Društveni mediji

Ako ne možete da izdržite da provjerite ponekad stanje na fejsbuku ili instagramu, učinite to tokom pauza, kada neprekidan tok postova neće prekinuti vašu koncentraciju. Ako ne možete da odolite prijavljivanju češće, ostavite telefon negdje dalje ili se diskonektujte s interneta ako je moguće, dok ne završite posao.

social media 1567365254

Mobilni telefon

Možda čak i više od notifikacije za mejl, remete one sa mobilnog telefona. To je zvuk koji malo nas može da ignoriše. Ali prihvatanje poziva, odgovaranje na poruke ne samo da vas košta vremena koje provodite u razgovoru – ono takođe može da uspori vaš rad i oduzme polet koji ste osjetili dok ste radili na određenom zadatku.

Ako poziv nije hitan, pustite ga na govornu poštu. Ako radite na posebno važnom projektu, razmislite o utišavanju telefona kako ne biste došli u iskušenje da odgovorite. Odaberite određeno vrijeme za provjeru govorne pošte. Slušanje svih vaših poruka odjednom može biti manje uznemirujuće od prihvatanja svakog poziva posebno.

smartphone 1567365286

Multitasking

Ako ste savladali umijeće muiltitaskinga, vjerovatno osjećate da ste učinili više za manje vremena. Razmislite ponovo, kažu stručnjaci. Istraživanje sugeriše da gubite vrijeme kad god preusmjerite pažnju sa jednog zadatka na drugi. Krajnji rezultat je da radimo tri projekta istovremeno i obično traje duže nego da ih radimo zasebno.

Kad god je moguće, posvetite pažnju jednom projektu u isto vrijeme, posebno ako radite na intenzivnom ili visokoprioritetnom zadatku. Čuvajte svoje vještine za obavljanje više zadataka za poslove koji nisu hitni ili zahtjevni – vjerovatno nećete napraviti grešku dok sređujete sto i razgovarate telefonom.

Misli

Teško je fokusirati se na posao i zadatak pred vama ako se brinete o zadacima koje morate obaviti, kućnim psolovima. Ili ste možda prekinuli razgovor koji ste imali juče, a vi ga stalno ponavljate. Misli koje nemaju veze sa poslom su snažan ometač.

Jedan od načina da zadržite zujanje misli je da ih zapišete. Napravite popis poslova, kućnih obaveza ili drugih zadataka koje planirate da dovršite kasnije. Oslobodite se frustracija zbog neprijatnog sukoba i zapišite ih u dnevnik. Nakon što su te misli na papiru, možda će vas pustiti na miru neko vrijeme.

brain 1567365361

Umor

Umor može da oteža koncentraciju, čak i kada imate malo smetnji. Studije sugerišu da premalo sna može da iscrpi vašu pažnju i kratkotrajno pamćenje.

Većini odraslih je potrebno 7-9 sati sna po noći. Umjesto gledanja televizije, spavanje je prioritet. To će vam pomoći da učinite više tokom vremena u kom ste budni. Takođe, obratite pažnju u koje doba dana vam se najviše spava. To će vam pomoći da planirate zadatke po ozbiljnosti i prioritetima.

Stres

Kada se osjećate kao da imate previše posla, teško je usredotočiti se na pojedinačne zadatke. Da bi stvari bile još gore, stres ostavlja posljedice na zdravlje. Mogu da vas bole ramena, glava, da imate problem sa srcem a sve to je veći problem od koncentracije. Naučite tehnike smanjenja stresa – kao što su vježbanje i meditacija. To vam može pomoći u obuzdavanju stresnih misli, tako da one ne zahtijevaju toliko pažnje. U jednoj studiji, istraživači su otkrili da su ljudi koji su prošli kurseve meditacije poboljšali sposobnost fokusiranja.

stress 1567365400


Kako smanjiti stres?

1. Organizujte svoje vrijeme i obaveze pametno.
2. Vježbajte i hranite se zdravo.
3. Dajte si oduška: pogledajte omiljenu seriju, pročitajte knjigu i imajte hobi.
4. Pozitivno razmišljajte i ne shvatajte sve previše ozbiljno.
5. Okružite se pozitivnim ljudima.
6. Probajte i neke alternativne metode poput joge i meditacije.
7. Ako koristite lijekove za ublažavanje stresa, neka to obavezno budu biljni preparati koji ublažavaju stres efikasno, ali ne izazivaju ovisnost.

alora knjiga

Muče te ispitna groznica i stres? Alora vam može pomoći da uklonite napetost, date svoj maksimum i postignete najbolje rezultate na ispitima! Posjeti www.alora.ba.