Hiljade srednjoškolaca završilo u izolaciji na Mallorci, njihove proslave postale žarišta zaraze

Njihova proslava završetka školske godine na kojoj se okupilo na hiljade srednjoškolaca postala je žarište zaraze koronavirusom. Oko 200 srednjoškolaca zatvoreno je u hotelske sobe te prosvjeduju na balkonima.


Facade of an hotel in Barcelona
Ilustracija: Envato

Više od hiljadu srednjoškolaca završilo je u karantini na španjolskom otoku Mallorca. Oko 200 srednjoškolaca zatvoreno je u hotelske sobe, a sada, nezadovoljni odlukom i ograničenjima kretanja, prosvjeduju na balkonima.

Njihova proslava završetka školske godine na kojoj se okupilo na hiljade srednjoškolaca postala je žarište zaraze koronavirusom.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Bojimo se jer ne znamo koliko ćemo biti zatvoreni. Poslani smo ovdje bez dozvole naših roditelja, rekla je Lucia Cano (17), jedna od srednjoškolaca koje policija drži pod 24-satnim nadzorom u hotelu Palma Bellver na Mallorci, prenosi 24sata.hr. – Rekli su nam ako odbijemo otići u karantinu u hotel da će nas tužiti. U biti su nas potjerali tamo, dodala je Lucia.

Nekoliko srednjoškolaca pokušalo je otići s otoka, a većinu ih je policija zaustavila u zračnoj luci i odvela u hotel u karantinu. Za troje učenika raspisana je tjeralica za njihovom prisilnom karantenom.

Svoju su frustraciju izrazili i na društvenim mrežama koristeći hashtag #secuestrogobiernobalear – što znači otmica vlade Baleara. Niko u njezinoj školskoj grupi još nije pozitivan na Covid, tvrdi ona, a opet ni pod kojim uvjetima ne smiju napustiti svoje sobe. Budući da je bila prisiljena otići u izolaciju, opisuje kako su joj ljudi na društvenim mrežama “prijetili, vrijeđali i maltretirali” govoreći joj da uopšte nisu trebali ići na Mallorcu slaviti.

Učenik Daniel Hardy (18) stigao je na otok 22. juna te se još uvijek nalazi u izolaciji. Kaže da se osjeća zabrinuto zbog držanja u hotelu pod policijskom stražom uprkos dvaput negativnom testu na koronavirus.

Regionalna ministrica zdravstva Patricia Gómez Picard insistirala je da se nešto poduzme kako bi se lokalno stanovništvo zašitilo i kako bi otkrivanjem pozitivnih slučajeva “prekinuli lanac zaraze”. Do sada je 26,1% mladih u karantini bilo pozitivno na PCR testovima, a 12 je primljeno u bolnicu s blagim simptomima, rekla je u ponedjeljak.

Vjerojatno je da ćemo ovdje ostati do 7. jula. Nedostaje nam naša porodica i vrlo smo zbunjeni jer nam niko nije objasnio šta se događa, rekla je Marina Brigitte (17). Ne razumije zašto mora ostati u izolaciji ako je na testu za koronavirus negativna.

Ignacio Fuentes (18) kaže da je boravak u karantini, iako su sobe dovoljno udobne, depresivan.

Većina nas je izolovana individualno, što znači da sljedećih 10 dana nećemo moći razgovarati ni s kim uživo, objasnio je.

Više od 800 novih slučajeva COVID-a diljem zemlje povezuje se upravo s koncertima i zabavama na Mallorci.