Sedam zemalja sa najpovoljnijim ponudama za studiranje

Među mladim osobama, SAD i Ujedinjeno Kraljevstvo se smatraju rajem za sticanje obrazovanja, ali činjenica je da obrazovanje u obje zemlje košta mnogo i većina mladih osoba to sebi ne može da priušti. U obje zemlje postoji bezbroj mogućnosti stipendiranja, ali je ipak i konkurencija prilično velika. Zato vam predstavljamo sedam zemalja sa najpovoljnijim ponudama za nastavak školovanja i dalje usavršavanje.


francuska1

Finska

Sjeverno-evropska zemlja ne naplaćuje školarinu i nudi veliki broj univerzitetskih programa na kojima se predaje na engleskom jeziku. Zanimljivo je da finska vlada podsjeća one koji će tamo studirati da će pokriti sve troškove studiranja, ali ne i „kafu tokom odmora“.

finska

Francuska

U Francuskoj postoji najmanje 76 stipendija za studije na engleskom jeziku i većinu stipendija nude privatni univerziteti koji su veoma skupi. Uprkos ovome zanimljiva je činjenica da je svaka treća stipendija za doktorske studije dodijeljena stranom studentu. Državni univerziteti traže od studenata da plate samo mali iznos od 200$ koji se odnosi na troškove upisa i slično.

francuska

Njemačka

Visoko obrazovanje u Njemačkoj se odvija na internacionalnim državnim fakultetima koji su dobro kotirani na listi svjetskih univerziteta. Neki od ovih univerziteta dobijaju posebnu finansijsku podršku od vlade, jer se oni smatraju odličnim institucijama. Za internacionalne studente to je i dalje jedan od prvih izbora, jer su svi ovi stipendirani programi na engleskom jeziku.

njemacka

Norveška

Univerziteti u Norveškoj ne naplaćuju školarinu za internacionalne studente. Visoko obrazovanje u Norveškoj je slično Sjedinjenim Američkim Državama (male učionice i profesori koji su pristupačni). Mnogi norveški univerziteti nude programe na engleskom jeziku, ali čisto za informaciju, ne nadajte se da ćete sačuvati novac tamo, jer je Norveška jedna od najskupljih zemalja za život.

norveska

Švedska

Ovo je druga skandinavska zemlja koja je stavljena na listu kao jedna od najbogatijih zemalja svijeta i imajući ovu reputaciju, odlučili su da osnuju veliki broj stipendijskih programa za strane studente. Više od 300 programa na 35 Univerziteta se nudi na engleskom jeziku.

svedska

Brazil

Mnogi studijski programi u Brazilu su na engleskom jeziku i na državnim univerzitetima cijena studija je niska. Magazin Time Higher Education je stavio Brazil na listu 400 univerziteta koji su najbolji za razmjenu studenata.

brazil

Slovenija

Čak do 150 programa na engleskom jeziku realizuje se u Sloveniji i internacionalni studenti moraju da plate samo mali iznos za upis. Slovenska granica sa Italijom i Hrvatskom čini zemlju veoma popularnom zemljom za posjetiti.

slovenija

(iSerbia.rs)