Savršena za studentske sobe: Biljka koja čisti zrak od zagađenja

Može stajati u sjeni, ali i na svjetlosti. Traži vrlo malo pažnje, a pruža mnogo. Ima izrazito pročišćavajuće, antimikrobno i antibakterijsko djelovanje. Možete li pogoditi koja je biljka u pitanju?


beauty comosum chlorophytum backer milky way art stroke

Sobne biljke uzgajamo uglavnom da bismo se radovali pogledu na zelenilo njihovih listova i divne cvjetove, zaboravljajući da je vani hladna zima ili tmurna jesen.

Postoje biljke koje nisu samo lijepe, već posjeduju i čitav niz korisnih svojstava. Zahvaljujući tim osobinama, one značajno poboljšavaju mikroklimu našeg doma. Jedna od njih je i čudesni klorofitum ili zeleni ljiljan.

Ova biljka ni najmanje nije zahtjevna i možete je držati na svjetlosti ili u sjeni.

Na svjetlosti klorofitum vremenom postaje svjetliji, a pruge na njegovim listovima vrlo dekorativne, dok kod biljaka u sjeni one postepeno nestaju.

Klorofitum ili zeleni ljiljan ima sposobnost da aktivno pročišćava zrak u prostoriji.

Vrlo efikasno neutralizira tvari štetne za ljudski organizam, kao što su fenol, benzen, formaldehid i druge, koje u velikim količinama emitiraju suvremeni materijali za završnu obradu i namještaj od iverice.

Vrlo efikasno apsorbira ispušne plinove. Stoga, ova biljka je jednostavno neophodna svima koji žive na prvom i drugom katu. Klorofitum je također neophodan u kuhinji, zbog svojstva da aktivno upija ugljični monoksid. Ova biljka nezaobilazna je u domovima onih koji puše jer zeleni ljiljan odlično neutralizira duhanski dim, piše uspesnazena.com.

Pored svega navedenog, ova sobna biljka ima izrazito antimikrobno i antibakterijsko djelovanje.

Sljedbenici drevne kineske doktrine Feng shui također preporučuju da ovu biljku držite u kući.

Svi mi veliki dio života provodimo u kući i zato je važno da u njoj stvorimo ugodne uvjete za život. Čist zrak bez štetnih primjesa temelj je zdravlja i zato za pročišćavanje zraka trebamo iskorstiti klorofitum, koji nam je podarila majka priroda.