Savjeti za studente: Trikovi za lakše učenje i treniranje mozga

Svako od nas ponekad nije stigao da uči na vrijeme i htio bi da apsorbuje što više informacija za što manje vremena.


studentica ucenje

Iako čudesna rješenja, koja bi vam preko noći pomogla da savladate tonu gradiva ne postoje, načini za bolje upijanje gradiva i njegovo duže trajanje u mozgu postoje i nisu velika misterija.

U ovom tekstu pokušaćemo da vam predstavimo one koje za koje mi smatramo da daju najbolje rezultate, piše najstudent.com.

 1. Pisanje bilježaka rukom

Pravilo o kojem prije nekoliko decenija ne bi trebalo mnogo govoriti sada je ponovo postalo aktuelno. Naime, profesori tokom predavanja gradiva to isto gradivo sažimaju, ukazuju nam na najbitnije stvari, i pomažu nam da ga bolje shvatimo zbog čega je izuzetno važno hvatati bilješke. Moderne tehnologije su dozvolile da te bilješke sada kucamo na ekranima osetljivim na dodir i čuvamo ih pored još stotine drugih stvari na svojim veoma praktičnim pametnim telefonima. Ali tu postoji problem.

Kako je jedno istraživanje pokazalo, pisanje, kao sporiji način bilježenja, zapravo pomaže našim moždanim procesima. Imajući u vidu da ne možemo da zapišemo sve što profesor govori mi u isto vrijeme pokušavamo da razumijemo ono što on pojašnjava i napišemo sažetu i jednostavnu verziju toga. Dok s druge strane kada kucamo, možemo da stignemo da prenesemo praktično svaku riječ izgovorenu, ali po cijenu toga da gubimo razumijevanje izgovorenog i na kraju samo transkribujemo bez ikakvog interpretiranja.

2. Mentalno razgibavanje

Svima nam je poznato da sportisti prije treninga razgibavaju mišiće, i prateći tu logiku imalo bi smisla razgibavati i mozak, zar ne? Kao i svakom mišiću i njemu je potrebno uhodavanje u veće naprezanje što znači da će se vaš mozak u potpunosti zbuniti i teško primiti nove informacije ako pokušate da ga odmah poslije gledanja serije natjerate da obrađuje složene stvari.

Mentalno razgibavanje se može postići igrama koncentracije koje će polako spremati vaš mozak na primanje komplikovanog sadržaja. Samo pazite da ne pretjerate u ovome jer ako to učinite, možete lako umoriti um i dobiti suprotan efekat.

3. Preplitanje učenja

Direktna suprotnost učenju u blokovima, ovaj način učenja podrazumijeva da tokom jednog perioda učenja pređete više različitih predmeta. Iako je većini vjerovatno ušlo u naviku da jedan dan posvete učenju samo jednog predmeta, tzv. blokovski, rad na više različitih oblasti pospješuje vaš um da ostane aktivan i prilagodljiv. Prebacivanje sa teme na temu postavlja unikatan izazov mozgu koji ga drži „budnim“. Suprotno tome, kada se uči jedna ista oblast u dužem periodu mozgu postaje dosadno zbog mnogo ponavljanja istog i lakše mu je da „odluta“.

Ako ste zainteresovani za više ovakvih korisnih savjeta, budite slobodni i bacite se u potragu jer ih je internet pun! U međuvremenu bacite pogled na druge naše tekstove o produktivnosti i motivaciji.

Savjeti za studente: Kako riješiti probleme u učenju?

Savjeti za studente: Napravite raspored učenja

Savjeti za studente: Kako da učite brže i praktičnije?