Savjeti za studente: Kako da učite brže i praktičnije?

Da li želite da učite brže i praktičnije?


djevojka ucenje

To može da izgleda kao vrlo težak i nemoguć zadatak kada je vaša lista obaveza u pitanju. Stvari i obaveze se gomilaju pod vašim rukama, a realnost nudi neke metode koje nisu uvijek najproduktivnije.

Nudimo vam 5 savjeta koji će vam pomoći da radite pametnije i brže.

Izbjegavajte “multitasking”

Iako je mali broj onih koji su sjajni u “multitaskingu”, za većinu ljudi multitasking samo smanjuje efikasnost. Radeći dva zadatka istovremeno znači da postoji mogućnost da napravimo male greške, jer mozak bukvalno “skače” sa zadatka na zadatak. Ukoliko se fokusirate na jedan zadatak i u potpunosti ga završite prije prelaska na drugi, moguće je da ćete pokazati veći kvalitet rada u istom vremenskom periodu, ako ne i za kraće vrijeme, piše studentskizivot.com.

Isključite nepotrebnu tehnologiju

Tehnologija danas predstavlja mogućnost za značajnim i važnim napretkom u poslovnom svijetu. Pa ipak, postoji opasnost da vas upravo ta tehnologija uspori u onome što radite. Pitate se kako je to moguće?

Koliko puta su vas poruke, obavještenja o pristiglim mailovima i vijestima, svakodnevni podsjetnici itd. ometali tokom učenja i znatno usporili u tom bitnom poslu? Budite odlučni, kada odlučite da se posvetite nekom zadatku prvo isključite zvuk i Wi-Fi na vašem telefonu. Sasvim sigurno ćete znatno brže završiti svaki posao.

Zatvorite vrata dok učite

Mnoge kompanije imaju politiku otvorenih vrata na poslu kako bi potakli otvorenost u komunikaciji i poslovanju. Međutim , ako želite da radite brže , zatvorite vrata na nekoliko sati u toku dana. Prekidi i ometanje će se rjeđe događati ukoliko su vrata zatvorena i nećete upasti u iskušenja koja “otvorena” vrata nose sa sobom.

Napravite plan rada

Većina nas imaja tendenciju da radi brže i pametnije ako ima plan rada. Zapamtite da je svako drugačiji; nešto što je dobro za vašeg kolegu, ne mora da znači da je dobro i za vas. Pokušajte da planirate svoj dan. Ne zaboravite da je potrebno da odvojite i vrijeme za odmor, viđanje sa prijateljima i ostale svakodnevne poslove. Rasporedite svoje raspoloživo vrijeme kako biste bili produktivniji i na vrijeme završili sve obaveze.

Obavezno odredite “tajming” za završetak obaveza

Ako znate vrijeme u koje je potrebno da završite sa svim obavezama to će vam pomoći da efikasnije pristupite zadacima i da ih završite do tog vremena… Odnosno, samo znanje da imate još 10, 15, 20 dana do ispita biće vam odličan pokretač za spremanje ispita. Znajući da imate rok pomoći će vam da odredite prioritete, ali budite spremni na manja odstupanja jer se uvijek pojave one sitnice koje poremete tok obaveza i produže vrijeme obavljanja radnih zadataka.