Savjeti: Šest najčešćih pitanja na razgovoru za posao i odgovori na njih

Razgovor za posao prilika je da se poslodavcu predstavite u najboljem svjetlu, no nepripremljenost vas može koštati tog posla. Iako ne postoji čarobna formula kako briljirati tijekom intervjua, neka pitanja će vam biti sigurno postavljena. Stoga vam donosimo listu najčešćih pitanja i savjete kako ih možete uspješno primijeniti sukladno svom stilu komuniciranja i stečenom iskustvu.


Job interview
Job interview

Recite nešto o sebi

Advertisements

Ovo je uobičajeno uvodno pitanje, temeljem kojeg poslodavac stvara prvi utisak o vama. Svoj odgovor započnite navođenjem vašeg najvišeg postignuća/kvalifikacije, a zatim nastavite s poslovima i vještinama koje ste obavljali i stekli tijekom karijere. Odgovor završite s vizijom vaše budućnosti, piše Zaposlena.hr.
Ako je ovo vaš prvi razgovor za posao, fokusirajte se na bitne stavke iz vašeg školovanja, šta vas je najviše zaintrigiralo, gdje ste zabilježili najveći uspjeh i kako vas je to dovelo do toga da se prijavite upravo za ovaj posao.

Provedite me kroz svoj CV

Prilikom prijave za posao većina poslodavaca osim zamolbe traži i CV, a kada vas za isti pita prilikom razgovora, tada želi iz prve ruke čuti zašto vas baš vaša prijašnja iskustva, vještine i dostignuća čine idealnim kandidatom za ovo radno mjesto. Prilikom odgovaranja istaknite najvažnije detalje iz poslovne biografije i povežite dosadašnje iskustvo i stečene vještine s poslom za koji ste se prijavili.

Šta je vaša snaga?

Na navedeno pitanje trebate odgovoriti što kreativnije, samouvjereno i naravno, iskreno. Prije samog razgovora dobro razmislite o vaša tri najjača atributa zbog kojih ste neosporan kandidat za posao. Navedene snage potkrijepite primjerima na koji način biste ih iskoristili u poslu. Ako niste sigurni što upravo vas čini idealnim kandidatom, pogledajte opis posla u kojem se obično nalazi lista zahtjeva od kandidata.

Koje su vaše slabosti?

Ovo je pitanje od kojeg svi strahuju, a kako biste briljirali odgovorite navođenjem slabosti na kojoj radite kako bi s vremenom postala vaša snaga. Primjerice ako se ne snalazite najbolje u WordPressu, navedite to kao slabost, ali naglasite da trenutno pohađate tečaj kako biste to unaprijedili. Nikako nemojte reći da nemate slabosti jer nitko nije savršen. Isto tako nemojte reći da je vaša slabost što ste perfekcionist ili radoholičar, jer će poslodavac to protumačiti kao izbjegavanje odgovora na pitanje.

Advertisements

Kakva su vaša očekivanja od plate?

Ovo zaista nije trik pitanje, stoga budite jasni u odgovoru jer vam većina kompanija želi dati poštenu ponudu. Prije razgovora se raspitajte o plati, kako biste znali što možete očekivati.

Isto tako, ako ste na prijašnjem poslu dobili povišicu tijekom rada možete primjerice reći:

Na posljednjem poslu započela sam s radom za 800 konvertibilnih maraka, te napredovala. Skladno tome, zadnja plata bila mi je 1000 konvertibilnih maraka.

Poslodavac će cijeniti vašu otvorenost i činjenicu da imate želju za napredovanjem.

Imate li pitanja za nas?

Obavezno se informirajte o firmi prije razgovora i temeljem informacija pokažite zanimanje.

Nikako nemojte odgovoriti „Ne“!

Postavljanjem pitanja o poslodavcu dobit ćete više informacija o poziciji za koju se natječete, povijesti, misiji, viziji i razvoju kompanije, planovima za budućnost, konkurentima i slično. Stoga, budite znatiželjni, zainteresirani i pitajte.