Savjeti: Pet stvari koje je potrebno napustiti kako biste krenuli naprijed

Ponekad nas okolnosti života stvarno zateknu nespremnima. Niko ne planira danas ostati bez posla, bez prijatelja ili bliskog člana porodice.


Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Niko ne planira da će danas raskinuti vezu s voljenom osobom. Ali te se stvari svakodnevno događaju. One su dio života i namijenjene su da nas nečemu nauče kako bismo sazreli kao osoba i krenuli dalje. I zato je bitno krenuti dalje. Ovo su neke od najvažnijih stvari koje je potrebno napustiti kako biste krenuli dalje.

Advertisements

1. Odabir da nećete učiniti ništa

Ne možete birati kako ćete umrijeti, ili kada. Možete samo odlučiti kako ćete živjeti, upravo sada. Svaki dan je nova prilika za odabir. Odaberite promijeniti svoju perspektivu. Odaberite okretanje prekidača u vašem umu iz negativnog u pozitivno. Odaberite upaliti svjetlo i prestati s gubljenjem vremena na nesigurnosti i sumnje. Odaberite raditi posao na koji ste ponosni. Odaberite vidjeti najbolje u drugima i pokazati svoje najbolje drugima. Odaberite uistinu živjeti, upravo sada.

2. Izgovore koje sebi ponavljate

Prije ili kasnije doći će do zaključka da se ne računa ono što ste izgubili na putu, već ono što činite s onim što još uvijek imate. Kada otpustite, oprostite i krenete dalje, to ni na koji način neće promijeniti prošlost, ali će promijeniti budućnost.

3. Razmišljanje da nemate ono što je potrebno

Advertisements

Niko vas neće zaslijepiti i pogoditi jače od samog života. Ponekad će vas život srušiti na zemlju, i tamo vas zadrži ako mu pustite. Ali, ne radi se o tome koliko vas jako život može pogoditi, već o tome koliko vas jako može pogoditi, a da se nastavite kretati prema naprijed. To je prava snaga i pobjeda nad životom.

4. Zanemarivanje pozitivnih strana života

Ono što vidimo često u cjelosti ovisi o tome što tražimo. Učinite najbolje od sebe i predajte se rezultatu. Kada zaglavite u žaljenju nad životom za kojeg mislite da biste trebali imati, propuštate vidjeti ljepotu onoga što imate. Vrlo ćete teško ikada biti sretni ukoliko niste zahvalni na dobrim stvarima u vašem životu upravo sada.

5. Dopuštanje predrasudama drugih da upravljaju vašim životom

Ljudi znaju vaše ime, ali ne i vašu priču. Čuli su ono što ste učinili, ali ne i ono kroz što ste prošli. Zato njihovo mišljenje o vama uzmite s rezervom. U konačnici, nije bitno to što drugi misle o vama, već što vi mislite o sebi. Ponekad morate raditi tačno ono što je najbolje za vas i vaš život, a ne ono što je najbolje za sve ostale.

(ATMA)