Savjeti kako da unaprijedite svoju kreativnost

Ukoliko ste zagubili kreativnost u gomili obaveza oslobodite je ponovo savjetima Motivation grida.


Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Potisnite stres

Advertisements

Stres je najveći ubica kreativnosti i oslobađanja duha. Što prije uklonite stres iz svog života, vaš duh, karakter i kreativnost će prije izaći. Napravite svoje zdrave jutarnje rutine, praktikujte 15 minuta meditacije svakoga dana ili uvedite trening i vježbanje kao obaveznu stavku, barem tri puta nedjeljno. Ne dozvolite da vaša nervoza i ansioznost budu vaša prepreka do samoostvarenja i uspjeha, piše Akta.ba.

Napravite raspored

Tako će vaša dnevna rutina biti predvidljiva što će vam donijeti dodatni mir. Kada znate svoj raspored moći ćete samostalno da odvojite i pronađete vrijeme za kreativnost. Ukoliko na primjer želite da se bavite pisanjem, izmijenite svoj raspored i ostavite noć za pisanje. Tada ćete biti sami, u miru, a vaša kreativnost će moći nesmetano da ispliva.

Učite od konkurencije

Bez obzira da li želite da postanete poznati slikar ili da prodajete ukrasne svijeće u obližnjoj radnji, morate istražiti konkurenciju. Analizirajte ih i pronađite čega na tržištu nema, šta biste uradili drugačije, kakve orginalne ideje imate. Neka oni budu osnov na koji ćete nadgraditi svoju kreaciju.

Advertisements

Budite avanturista

Uradite nešto potpuno drugačije, nešto što će vas navesti da vidite stvari iz potpuno drugog ugla. Posjetite nova mjesta, upoznajte nove ljude, probajte stvari koje nikada prije niste radili. Vidjećete nove pravce kojima možete krenuti i nove niše u kojima se možete razvijati. Napravite blog ili vlog od vaših putovanja, možda je baš to ono u čemu ćete uživati.

Gledajte širu sliku

Najčešće smo mi sami krivci što ne živimo kreativan život. Obuzeti smo žurbom, rokovima, odgovornostima. U cijeloj toj priči prestali smo da vjerujemo u sebe. Ukoliko ste veoma posvećeni poslu i od toga ne odustajete, nađite način kako da sve to istakne vašu kreativnost. Kada radite ono što volite vi prosto cvjetate, koliko god teško bilo. Sve drugo je životarenje i odrađivanje. Sagledajte širu sliku, postavite prioritete i nađite vremena za sebe i svoju kreativnost.

(STUDOMAT.ba)