Sarajevski studenti prave bolid kojim žele učestvovati na prestižnom takmičenju Formula Student

Sarajevski studenti razvijaju bolid kojim se žele takmičiti na prestižnom inžinjerskom takmičenju Formula Student. Potrebno im je još više podrške kako bi imali što bolji bolid i time u najboljem svjetlu predstavili Bosnu i Hercegovinu.


b 210716083
Bolid kojim se žele takmičiti (Foto: Arger Racing Team)// klix.ba

Ideju u djelo ostvaruju studenti Mašinskog fakulteta i drugih fakulteta Lejla Ajanović, Merjema Srna, Emir Bakunić, Haris Muratspahić, Harun Hatkić, Amar Šaljić, Sanel Avdić, Medin Zukanović, Faris Ferizbegović, Mehmed Nakić, Mustafa Bajraktarević, Irfan Hasanović, Haris Bešić i Abdullah Bjelak.

Advertisements

Prvobitno je ovo bila ideja trojice studenata, a za koju su naveli da je proistakla iz ljubavi prema motosportu i dječačkog zanimanja za automobile. Dobili su podršku drugih kolega i onda su napravili tim koji su nazvali Arger Racing Team.

Prestižno svjetsko takmičenje

U razgovoru za Klix.ba su obrazložili šta predstavlja takmičenje Formula Student. Opisali su ga kao inžinjersko takmičenje tokom kojeg se ocjenjuju dizajn, razvoj i performanse bolida. Ukazali su da su veoma slični bolidima iz Formule 1, ali da su manjih dimenzija i upotrebljivi su na kraćim stazama.

Takmičenje čine dva dijela: tzv. static event tokom kojeg komisija ocjenjuje opće inžinjerske prakse i biznis plan projekta te dynamic event tokom kojeg se ocjenjuju performanse bolida na stazi za utrkivanje u raznim disciplinama, dodaju.

Istakli su koliko je ovo takmičenje važno, a u prilog tome su izdvojili nekoliko činjenica. Održava se na stazama svih kontinenata, a najznačajniji dio takmičenja jeste onaj koji se dešava u Evropi. Među tim stazama su i one legendarne poput britanskog Silverstonea, njemačkog Hockenheima i austrijskog Spielberga.

Naglasili su da takmičenju prisustvuju, kako su naveli, vodeće osobe automobilske industrije i motosporta – Formule 1, WEC-a, i WRC-a. Napomenuli su i da Formula Student ima podršku najznačajnijih automobilskih kompanija i firmi iz drugih djelatnosti.

Potrebna im je dodatna podrška

Podsjetili su da su prvi tim u Formuli Student iz Sarajeva, a drugi u Bosni i Hercegovini. S obzirom na to da su sarajevski studenti, ističu, na njihovom logotipu je autohtona bosanska divokoza koja živi na obroncima planina glavnog grada.

Advertisements

Trenutno izrađuju šasiju bolida, a da bi bili što uspješniji u svojoj namjeri potrebna im je dodatna podrška.

Završili smo čitav proces modeliranja, kao i sve analize i proračune te smo trenutno u fazi izrade bolida. U ovom momentu završavamo izradu šasije i pokušavamo pronaći sredstva kako bismo uspjeli izraditi naš bolid. Sredstva za izradu bolida isključivo dobijamo od bh. kompanija koje nam pomažu na razne načine, kako finansijski, tako i sa svojim resursima, potcrtali su.

Naveli su da su imaju podršku dekana i profesora Mašinskog fakulteta koji im je ustupio prostorije, laboratoriju i opremu. Generalni pokrovitelji im je GS – Tvornica Mašina Travnik, zlatni sponzori su Jordan Casting iz Gradačca, Derubis Yachts iz Viteza, partneri su im MAN+Hummel iz Tešnja, Ogrić Metaling iz Jelaha, Adana Co iz Hadžića i Kumla iz Teslića.

Prilika da na djelu dokažu svoje znanje

Poručili su da različitim profilima studenata i kombinovanjem njihovih talenata pospješuju kolegijalnost studenata različitih fakulteta te potiču na razvijanje tehničkih sposobnosti i timsku saradnju.

Enorman značaj ovog internacionalnog takmičenja ne predstavlja samo odskočnu dasku za početak motosport karijere za same učesnike ili način da teorijski znanje stečeno na fakultetima primjene u ozbiljnim praktičnim situacijama, nego i mogućnost da predstave svoju domovinu i njen glavni grad u najboljem svjetlu pred čitavom Evropom, naglasili su.

Svi oni koji ih žele kontaktirati i sarađivati s njima to mogu učiniti preko email adrese info@argerracing.com.

Za podsjetiti je da su na takmičenju Formula Student ranije učestvovali i mostarski studenti.