Fakultetski trikovi: Kako brže uraditi zadatke na faksu?

Mnogi se studenti muče kako bi završili zadaću na vrijeme. Uz ovih pet savjeta bit će vam lakše završiti vašu zadaću.


Student Doing Homework
Ilustracija: Envato

Ali zašto zadaća oduzima baš toliko vremena?

Advertisements

Ako se osjećate da sati jednostavno nestaju, onda se bavite poznatim fenomenom nazvanim Parkinsonov zakon. Parkinsonov zakon kaže da posao uvijek traje onoliko vremena koliko odvojite za njegov završetak. Jednostavno rečeno, istu količinu posla možete obaviti za nekoliko sati ili možete provesti i cijelu večer, ovisno o načinu na koji planirate posao, piše studybreaks.com.

1. Izbjegavajte ometanje i distrakcije

Kad je vaše vrijeme ograničeno, ometanje vam može predstavljati velik problem. Trebali biste izbjegavati distrakcije i stvoriti okruženje u kojem ćete moći produktivno učiti. Prije svega isključite telefon ili ga stavite na silent mode. Ne želite da vas ometaju obavijesti s društvenih mreža i druge nevažne stvari.

Drugo, odaberite pravo mjesto za rad. Ako su vaši ukućani previše bučni, idite u čitaonicu ili kafić. Možete razmotriti i upotrebu slušalica za poništavanje buke kako biste se mogli usredotočiti na zadaću.

2. Napravite listu zadataka

Nećete biti u mogućnosti pravilno planirati svoje obaveze ako ne znate tačno koliko vremena imate za izvršavanje svakog određenog zadatka. Stoga se preporučuje da napravite planer i zapišete sve svoje zadatke. Poredajte ih po prioritetu tako da možete odlučiti kojim ćete redoslijedom raditi na njima. Na primjer, ako bi jedan od vaših zadataka trebao biti spreman sutra, trebali biste ga završiti danas, dok manje bitni zadaci mogu pričekati. Razmislite koliko vam vremena treba za svaki zadatak i zapišite i približno vrijeme.

3. Poradite na svojoj produktivnosti

Studenti često zaboravljaju koliko faktora utječe na njihovu produktivnost. Morate obrađivati informacije, učiti ​​ih i pisati učinkovitije, što je složen zadatak koji zahtijeva sveobuhvatan pristup. Prije svega, morate paziti da imate dovoljno kisika. Kada boravite u slabo prozračenoj sobi, razina ugljen dioksida raste s vremenom, dok razina kisika opada. Otvorite prozore i kupite neke biljke – one će ugljen dioksid pretvoriti u kisik.

Advertisements

Vaša produktivnost također može ovisiti o temperaturi u vašoj sobi. Preporučuje se da ga držite relativno hladnim. Naravno, ne bi se trebali smrzavati u sobi također. Međutim, može vam biti teško fokusirati se na zadatke u vrućoj sobi. Osvjetljenje je također vrlo važno. Mnogi preporučuju odabir jakog osvjetljenja jer će vas to više probuditi.

4. Pronađite motivaciju

Zadaci na fakultetu mogu vam oduzeti puno vremena i predanosti, pa ako vam nedostaje motivacije, to može negativno utjecati na vašu produktivnost. Znate da morate uraditi zadaću da biste postigli da imate dobre ocjene, ali takva motivacija može biti nedovoljna. Istina je da vrijednost domaće zadaće nadilazi ocjene.

Čak 75% profesora slaže se da domaća zadaća također uči učenike i studente preuzimanju odgovornosti i rastu samopouzdanja. Preporučuje se da i svoju zadaću razmotrite u takvom kontekstu i u njoj pronađete dublje značenje. Još jedna izvrsna praksa je da se za dobar posao nagradite međuobrokom ili dodatnom pauzom.

Ako ne možete pronaći motivaciju u sebi, uvijek je možete potražiti negdje drugdje. Na primjer, na YouTubeu postoji mnoštvo motivacijskih videa koji bi vam mogli pomoći da svoju zadaću vidite iz nove perspektive.

5. Jedite pametno

Nećete moći produktivno raditi ako nemate dovoljno energije. To ne znači da biste trebali jesti visokokaloričnu hranu ili brzu hranu. Vaš mozak treba hranjive sastojke, pa biste ga trebali hraniti pravim vrstama hrane. Jedite meso, povrće, ribu, orašaste plodove, jaja, bobice i crnu čokoladu. Ove vrste hrane pružit će vašem mozgu potrebne hranjive sastojke, tako da ćete imati dovoljno energije. Svakako pripremite obroke unaprijed, kupite grickalice ili naručite zdravu hranu. Također možete rasporediti svoje obroke tako da će vam čitav radni proces biti pravilno organizovan i nećete se brinuti da nemate vremena za pauzu za međuobrok.