Sarajevski studenti napustili Komisiju za izradu Zakona o visokom obrazovanju KS

Jedini student koji je bio u Komisiji za izradu Nacrta Zakona o visokom obrazovanju KS dao ostavku.


SPUS

Predstavnik studenata u Komisiji za izradu Nacrta Zakona o visokom obrazovanju KS se povukao iz rada Komisije. Razlozi su navedeni u pismu ostavke prema predsjedniku Komisije akademiku Milošu Trifkoviću, koje je uputio Predsjednik SPUS-a Faruk Dević.

 – Ovim pismom Vas obavještavam da se povlačim iz rada Komisije za izradu nacrta Zakona o visokom obrazovanju KS, u svojstvu predstavnika studenata. Moja ostavka je neopoziva i molim da se o istoj ne raspravlja, nego primi k znanju. Razlog mog povlačenja je neslaganje sa predloženim tekstom, te konstantno zanemarivanje prijedloga koje sam upućivao i nedovoljno obrazloženje odbijanja istih, naveo je Dević.

Kako je dalje istakao, prvi problem koji je zajedno sa kolegama iz Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu (SPUS) navodio je nedovoljna zastupljenost studenata u Komisiji.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

 – Od 26 članova Komisije, studentima je pripalo jedno mjesto, što je za reprezentativnost tijela koje čini oko 30.000 studenata nedovoljno. Nadalje, o Zakonu smo kroz medije slušali kako će to biti moderan zakon što bi zdravorazumski podrazumijevalo unaprijeđivanje prava i obaveza studenata na savremeni nivo. Kroz rad Komisije kao predstavnik studenata sam se susretao sa prijedlozima koji su degradirajući u odnosu na važeći zakon, studentima su se stečena prava nastojala umanjiti što je direktno u suprotnosti sa legitimnim očekivanjima i zaštitom stečenih prava, naglasio je.

Pojedini prijedlozi su, kako je kazao, na njegove urgencije riješeni u smislu da na snazi ostanu rješenja važećeg zakona.

– Međutim, prijedlozi koji regulišu studentska prava i obaveze, te prava i obaveze nastavnog osoblja su za studente previše strogi, a nastavnom osoblju daju previše slobode, što ultimativno može dovesti do anarhije na univerzitetima i pravne nesigurnosti koju sam spominjao u više navrata, naveo je Dević.

Dalje je kazao da je nastojao kroz cjelokupan rad Komisije davati konstruktivne prijedloge koji bi vodili do te odlike modernog zakona.

 – Nastojao sam u najboljoj namjeri ukazivati na propuste koji bi doveli do sveopćeg nezadovoljstva zakonskim rješenjima, davati prijedloge za unaprijeđivanje prava studenata pri upisu postdiplomskog studija rješenjem uvođenja obaveznog prijemnog ispita za drugi ciklus, sa čime se i resorna ministrica Husić-Mehmedović složila, ali koji u prednacrtu nije implementiran adekvatno, pojasnio je.

Kako je kazao dalje, kulminacija njegovog nezadovoljstva položajem u Komisiji i predviđenim rješenjima je diskriminatorno rješenje prema studentima koji ostvare prosjek iznad osam te tako steknu pravo na javno finansirano mjesto, a kojima se taj status oduzima u slučaju da narednu akademsku godinu ne ostvare isti ili veći prosjek (?!), što je po svim evropskim dokumentima diskriminatorno ponašanje, s obzirom da studenti koji se upišu na prvu godinu kao studenti sa javno finansiranim mjestom, ne moraju iste te obaveze da snose.

Na kraju je naveo da shodno navodima u ovom pismu i svim prijedlozima koje je upućivao na sastancima radne grupe, tako i na sjednicama Komisije, a koji nisu prihvaćeni, on kao predstavnik studenata i SPUS-a ne može i ne želi stati iza prijedloga nacrta Zakona o visokom obrazovanju, u formi kakav je do dana podnošenja moje ostavke na mjesto člana Komisije.

 – Također, naglašavam da ću se sa kolegama iz SPUS-a, matičnim asocijacima fakulteta, te svim kolegicama i kolegama studentima, nastaviti koristeći demokratske mehanizme, truditi da se sprovedu neophodne izmjene predloženog teksta. SPUS neće prihvatiti paušalna rješenja, zatim ona koja idu direktno na štetu studenata, niti će prihvatiti korištenje predstavnika studenata kao krinku i paravan za donošenje zakona štetnog po studentsko tijelo. Nadam se da će članovi Komisije reagovati zdravorazumski, te da će prije slanja finalnog prijedloga izmijeniti sve sporne odredbe koje sam spominjao u proteklih 60 dana, poručio je na kraju Dević.